Cinc de cada cent treballadors de les Balears varen patir un accident laboral durant el 2018

CCOO i UGT denuncien que la precarietat és una de les principals causes de la sinistralitat en el treball

El pròxim 28 d'abril se celebra el Dia internacional de la salut i la seguretat en el treball, i els sindicats han organitzat per a aquest dimecres unes jornades sobre el tema, en les quals han participat Vicente López, director d'ISTAS-CCOO, i Manuel Riera, de Salut Laboral d'UGT. També hi ha assistit el conseller de Treball del govern, Iago Negueruela. "De cada 100 treballadors de les Illes Balears, 5 han patit un accident laboral durant el 2018", ha indicat Riera abans de la seva ponència, titulada 'Riscos laborals en la població treballadora jove'.

A escala estatal, "durant el 2018 hi va haver més de 1.300.000 accidents laborals, amb 652 morts", ha continuat Riera. "Aquestes xifres impliquen més de 3.650 accidents i dos morts diaris", ha afegit. A més de manifestar-se en contra de la reforma laboral del 2012, el representant d'UGT ha assenyalat que "les eleccions són un bon moment perquè els treballadors aixequin la veu". Riera també ha subratllat que "hi ha accidents laborals que no van acompanyats d'una baixa, i això demostra que els treballadors tenen por de perdre el seu lloc de feina".

Tant López com Riera han lamentat que la sinistralitat laboral no figuri a l'agenda electoral dels partits, i ambdós han assenyalat "la precarietat laboral" com una de les causes principals dels accidents i les malalties en el treball.

"Perquè els treballadors puguin tenir una vida digna, cal reduir la sinistralitat laboral", ha dit Vicente López, que ha pronunciat la ponència titulada 'Envelliment de la població treballadora? Una mirada crítica'. El representant de CCOO ha fet referència que les Balears són la comunitat autònoma amb un major índex de sinistralitat, i ha destacat que la prevenció de riscos "no és un problema dels individus, sinó una responsabilitat de les empreses". López ha insistit en la precarietat laboral com a factor determinant. 

Per la seva banda, Iago Negueruela ha destacat la creació aquesta legislatura de l'Institut Balear de la Salut i la Seguretat Laboral, i s'ha felicitat "perquè l'índex d'accidentalitat ha baixat". A més, Negueruela ha reflexionat sobre la necessitat "d'integrar la prevenció de riscos dins l'estructura de les empreses", en lloc de concertar-la. "Per millorar, cal una participació conjunta d'empresaris i sindicats", ha afirmat.

A les Illes Balears es varen produir un total de 20.500 accidents laborals durant el 2018, tres dels quals foren mortals.

 

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF