Cinc homes detinguts per tràfic de persones amb fins d'explotació sexual

Una dona de 19 anys denuncia davant la Policia el calvari que va patir durant tres dies 

Cinc homes varen ser detinguts aquest dilluns per tràfic de persones amb fins d'explotació sexual, pertinença a organització criminal, amenaces, coaccions i lesions, després que una dona de 19 anys es presentàs a una comissaria de Palma i denunciàs el calvari que havia patit les últimes setmanes. El suposat cervell de la xarxa va ingressar dimarts a la presó de Palma, i els altres quatre quedaren en llibertat amb càrrecs.

La jove, de només 19 anys, feia només tres dies que havia arribat a les Illes Balears, després d'un llarg viatge que partí de Romania. Ho va fer acompanyada per tres dels detinguts, que la varen enganyar i li prometeren "un futur laboral millor", segons la declaració de la dona, cuidant un nin a canvi de 500 euros mensuals i allotjament inclòs.

La víctima explicà que va acceptar les condicions perquè volia ajudar econòmicament la seva família. I així iniciaren el viatge per carretera. A mig camí, a l'altura d'Itàlia, els detinguts li varen dir que no cuidaria ningú, sinó que "faria el carrer". Una vegada a Barcelona, abans d'agafar el ferri cap a Mallorca, un dels homes la va agredir sexualment.

Ja a Mallorca, la dona es negà a prostituir-se, però un dels homes la va agredir físicament i fins i tot la va cremar amb un cigarret, un fet que li ha provocat una cicatriu al rostre. També li destrossaren el mòbil i li robaren el document d'identitat. 

Acompanyada pels tres agressors, la víctima s'allotjà inicialment al domicili de dos dels altres detinguts, fins que va ser traslladada a un pis de Palma. Va ser llavors quan li varen dir que havia contret un deute amb ells i que els l'hauria de retornar amb els doblers que obtingués a canvi d'exercir la prostitució. 

La víctima fuig i denuncia

La víctima, però, aconseguí escapar-se i denunciar la situació a la comissaria de la Policia Nacional de Son Sant Joan. Tot seguit, els agents desplegaren l'operació Travis, amb la detenció resultant dels cinc homes implicats en els delictes, i el principal sospitós va ingressar dimarts a la presó de Palma.

A les Illes Balears, el tràfic de persones amb fins d'explotació sexual es vincula estretament a la massificació turística. Els agents de la unitat policial que s'encarreguen d'investigar casos com aquests adverteixen d'un gran increment de víctimes entre l'abril i el novembre i que, a més, es concentren a les zones amb gran afluència de l'anomenat 'turisme de borratxera', com són l'Arenal o Magaluf. 

Col·laboració ciutadana

La Policia Nacional manté activades tot l'any la línia telefònica 900 105 090 i el correu trata@policia.es per facilitar la col·laboració ciutadana i les denúncies anònimes i confidencials del tràfic d'éssers humans.

EDICIÓ PAPER 21/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF