Societat 18/11/2019

Científics demanen a Palma protegir el tauró solraig

L'organització Shark Trust ho ha demanat a la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, que es reuneix a la capital balear

Ara Balears
2 min
Un exemplar de solraig.

PalmaCientífics de l'organització Shark Trust han demanat en la XXVI reunió de la Comissió Internacional per a la Conservació de la Tonyina Atlàntica, que es du a terme a Palma, que s'adoptin mesures per protegir el tauró solraig (Isurus oxyrinchus), una espècie que està "en declivi i greument sobreexplotada". Com ha informat Efe, l'entitat ha reclamat que es prohibeixi als pescadors retenir a bord les captures d'aquest tauró, que és molt valorat per la carn i les aletes.

La directora de Conservació de Shark Trust, Ali Hood, ha afirmat que l'estat de conservació del solraig al nord de l'Atlàntic és "atroç i la Unió Europea n'és la principal culpable", perquè ocupa la primera posició mundial de captures, principalment per part d'embarcacions espanyoles. Hood considera que la reunió, que té lloc aquesta setmana a Palma, és molt important per prendre mesures.

Shark Trust ha proposat que es redueixin les captures de les 3.000 tones a les 300, perquè el solraig es pugui recuperar en un període de 50 anys, especialment a l'Atlàntic nord. Segons la International Union for Conservation of Nature (IUCN), aquest tauró està "en perill" i va ser inclòs a l'agost dins d'un apèndix de la Convenció sobre el Comerç Internacional d'Espècies Amenaçades de Fauna i Flora Silvestre, a proposta de la UE.

D'altra banda, la presidenta de Shark Advocates International, Sonja Fordham, ha celebrat que la UE hagi contribuït a aconseguir els compromisos internacionals per conservar el solraig, però critica "la falta d'esforços perquè aquestes obligacions es compleixin mitjançant restriccions pesqueres".

La desaparició dels taurons i les rajades

Un 53% dels taurons i rajades de la Mediterrània estan en risc d'extinció, segons dades de la International Union for Conservation of Nature (IUCN). El mal ús i l'excés de xarxes d'emmallament i la pesca amb palangre són els principals responsables d'haver delmat aquestes espècies, sobretot entre els anys quaranta i vuitanta, com va explicar el cap de servei de Recursos Marins de la Conselleria d'Agricultura, Pesca i Alimentació, Toni Grau.

stats