Cicle de cinema gratuït per rompre els estereotips de l'Àfrica

"Convit la gent a llevar-se la paparra mental que es té de l'Àfrica"

El Festival Altres Cinemes (FAC) presenta una gran diversitat de gèneres i temàtiques per mostrar les diferents realitats que existeixen avui a l'Àfrica subsahariana. Des d'aquest dijous fins a dissabte es poden veure de manera gratuïta a CineCiutat pel·lícules que apropen l'espectador a un continent desconegut, del qual massa vegades es fa un relat des d'un punt de vista eurocentrista.

Abans de les projeccions que comencen aquest dijous, a la Universitat de les Illes Balears s'ha realitzat aquest dimecres el seminari obert 'Cinematografies africanes per entendre el continent veí', amb Maria Magdalena Brotons Capó, professora d'Història de  l'Art del Departament de Ciències i Teoria de les Arts de la UIB, i Sebastián Ruiz-Cabrera, programador del Festival d'Altres Cinemes i professor especialitzat en relacions internacionals i cinemes africans.

" Convit la gent a llevar-se la paparra mental que es té de l'Àfrica", diu  Sebastián Ruiz-Cabrera. També critica que des del cinema europeu, sobretot en el temps posterior a la colonització per part dels països colonitzadors, "s'ha fet molta feina per fer creure que a l'Àfrica només  hi ha els quatre ge nets de l'apocalipsi: la guerra, la gana, la pobresa i la destrucció". Tanmateix, explica que hi ha ara i hi havia una riquesa abans de la colonització que està totalment allunyada de la història única, basada en discursos racistes i supremacistes que s'ha desenvolupat des d'Occident.

La selecció de pel·lícules del FAC recull temes com el moviment  LGTBIQ a Kènia, del qual parla ' Rafiki' (2018), de la directora  Wanuri  Kahiu, i sobre la identitat del migrant retratada al llargmetratge burkinès ' Wallay' (2017), del director  Bernie  Goldblat, i al curt senegalès ' Dem Dem!' (2017), de  Christophe Rolin, Marc  Recchia i  Papi  Bouname  Lopy. També es tracta dels conflictes a través de la comèdia sudanesa  a 'Kasha' (2018),  de Hajooj  Kuka, i a través del documental congolès ' Maman  Colonelle' (2017), de  Dieudo  Hamadi.

Durant el FAC, abans i entre les projeccions també es duran a terme dues taules rodones amb el títol de 'Construcció de narratives sobre Àfrica. El poder del canvi dels mitjans', amb la participació de les periodistes  Ángeles  Lucas i  Beatriz Mesa, dia 14 a les 18 hores, i 'Àfrica en moviment', amb el també periodista  Moha  Gerehou ( Espanya-Guinea Equatorial), l'africanista congolès  Mbuyi  Kabunda i l'antropòleg Rafa Crespo  Ubero, dia 15 a la mateixa hora. El festival es tancarà amb l'actuació de  Sheela  Gathright dissabte, 16 de març, a les 20.30 h, també a  CineCiutat.

EDICIÓ PAPER 23/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF