Un miler de dones clamen a Palma que "no és abús, és violació"

També hi ha hagut protestes a Eivissa, Manacor i arreu de l'Estat

No eren les 20 h i centenars de persones –la majoria, dones– ja es concentraven amb rètols i pancartes improvisades a la plaça de Cort de Palma per protestar contra la sentència de la violació dels santfermins feta pública aquest dijous."No és abús, és violació" ha estat un dels lemes més repetits en una convocatòria que s'ha hagut de fer córrer a l'últim moment a través de WhatsApp i les xarxes socials. A les Illes, hi ha hagut convocatòries també a Manacor i a Eivissa.

A la plaça de Cort de Palma s'hi han reunit dones de totes les edats, però especialment joves. Lemes com "No és no", "Mascle violador, al triturador", "Fora, fora, fora la justícia espanyola" i "Si ens toquen a una, ens toquen a totes" han estat alguns dels més sentits durant la concentració, juntament amb el de "No és abús, és violació". Aquest darrer clam fa referència a la decisió del tribunal de condemnar els membres de 'la Manada' per abusos sexuals i no per agressió sexual o violació .

La concentració ha desbordat els marges de la plaça de Cort, ha tallat la circulació entre l'ajuntament i la plaça i la massa de manifestants s'ha estès fins als accessos a la plaça des del carrer de Colom i la plaça de Santa Eulàlia. Les prop de 1.000 manifestants han combinat els lemes i les estones de silenci amb ritmes improvisats fets amb olles i siurells.

A Cort, s'hi han congregat diversos polítics dels partits polítics progressistes de les Illes. Entre d'altres, hi havia la diputada socialista Sílvia Cano; la regidora de Cort, Neus Truyol, i la presidenta de l'IB-Dona, Rosa Cursach, totes dues de MÉS; la coportaveu parlamentària de Podem, Laura Camargo, i el coordinador general d'Esquerra Unida, Juanjo Martínez.

Protestes arreu

"Això és increïble, hi ha protestes arreu", comentava una manifestant a una altra durant les protestes d'aquest dijous a Palma. A més de la concentració de la plaça de Cort, avui horabaixa s'han convocat protestes arreu de les Illes i de l'estat espanyol. A Mallorca, hi ha hagut concentracions a Manacor i a Pollença, i a la concentració d'Eivissa les manifestants han aturat l'avinguda d'Isidor Macabich. Una de les protestes més multitudinàries ha estat la de la plaça de Sant Jaume de Barcelona, que ha aplegat més de 5.000 persones.

Milers de dones omplen la plaça de Sant Jaume contra la sentència a la Manada

En el cas de Madrid, la convocatòria davant del Ministeri de Justícia s'ha desbordat i a les 20 h ja no es podia circular per cap dels carrers adjacents a l'edifici. Amb crits de "Vergonya", "Jo sí que et crec" i "No és abús, és violació", milers de dones han clamat en contra de la sentència. La ciutat de Madrid ja va arribar a una fita històrica el 8 de març amb una manifestació feminista sense precedents que en va col·lapsar tot el centre. Aquest vespre les manifestants han demanat mesures perquè casos com el de 'la Manada' no se solucionin amb una condemna en què es qüestiona la víctima.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF