REIVINDICACIONS
Societat 27/04/2018

Cas Serres continuarà sent hospital

El Govern anunciarà dilluns l’escletxa jurídica que permetrà l’acreditació sanitària del centre

Aina Solano
4 min
LA PLATAFORMA NO DEIXARÀ DE FER RENOU
 Des de la plataforma Salvem l’hospital residència assistida Cas Serres anuncien que es manté el calendari previst de mobilitzacions i protestes fins que l’acreditació d’hospital sigui aprovada al Parlament, per la qual cosa els treballadors continuaran fent aturades diàries al centre i es manté la manifestació prevista per al pròxim 13 de maig.

PalmaPrincipi de la fi de la guerra entre treballadors, representants sindicals (especialment d’UGT), usuaris i familiars d’aquests i l’Administració al voltant de la polèmica de la retirada de la llicència de l’hospital residència assistida Cas Serres.

Després de moltes reivindicacions per part de la plataforma Salvem l’Hospital Residència Assistida de Cas Serres, el ple del Consell d’Eivissa d’ahir, tot i l’encreuament de retrets i desqualificacions entre els diferents grups polítics a l’hora de debatre les mocions del PP, per un costat, i del PSOE i Podem, per l’altre, va arribar a un acord per unanimitat sobre el fet que el centre ha de continuar sent hospital.

Després del ple, la vicepresidenta segona del Consell, Marta Díaz, anuncià les “bones notícies” que la consellera de Salut, Patrícia Gómez, té previst transmetre als treballadors del centre en una reunió que hi mantindrà a Eivissa dilluns. Quan se li va demanar per la qüestió pels passadissos, va confirmar que el Govern havia trobat “l’escletxa legal” que garantirà que el centre pugui continuar mantenint l’acreditació d’hospital.

Després de retreure al PP “no haver fet res en el seu moment per evitar que es perdés l’acreditació de l’hospital”, la consellera insular de Benestar Social, Lydia Jurado, va demanar la unió de tots els grups i, finalitzat el ple, celebrà l’anunci de l’Executiu de donar bones notícies dilluns als treballadors del centre, “perquè és l’únic que ofereix un servei sanitari de mitja i llarga estada, a diferència de Mallorca, que disposa d’una xarxa assistencial més àmplia”. Jurado subratllà que si Cas Serres perd l’acreditació com a hospital “seria molt greu”. La consellera insular de Benestar Social assegurà que, des que varen rebre la resolució per part de la Conselleria de Salut, “hem treballat perquè es promogui al Parlament una proposta de llei, i tenim el suport de la resta de grups perquè el reial decret que ens obliga a perdre l’acreditació s’excepcioni a l’illa d’Eivissa, atès que és l’únic recurs que ofereix aquest servei”. Afegí que Can Misses deriva pacients a Cas Serres, per la qual cosa “necessitam que es mantingui l’acreditació com a centre hospitalari”.

Es mantenen les mobilitzacions

La portaveu de la plataforma Salvem l’hospital residència assistida de Cas Serres, Susana Cros, s’alegrà que “s’hagués aconseguit posar tots els partits d’acord” i que “imperàs el seny”, encara que lamentà que “s’hagin torbat un poc”, i anuncià que l’entitat mantindrà el seu calendari de mobilitzacions “fins que això s’aprovi al Parlament”. Així, els treballadors de Cas Serres continuaran amb les aturades diàries fixades a les 12 h i a les 17.30 h, com han estat secundant des de fa vint dies, i mantenen la convocatòria de la manifestació prevista per al 13 de maig a les 11 h pel centre de Vila, “que no descartam anul·lar segons el que se’ns comuniqui fins llavors”.

Hospital de crònics

Cros criticà que “ens comparin amb un hospital d’aguts”, perquè “no ho som. Som un hospital de crònics, de mitjana i llarga estada”, cosa que “significa que no requerim segons quins serveis, com quiròfan ni paritori, però sí que donam un servei hospitalari, i això es tan evident com que nosaltres assumim els pacients de les residències d’aquí, les patologies dels quals es compliquen”.

Davant l’anunci de Marta Díaz que el Govern ha trobat l’escletxa legal per mantenir l’acreditació d’hospital del centre, la portaveu de Salvem Cas Serres avança que “ara se cercaran les excepcions als dos decrets per blindar-nos” i reiterà que “la interpretació que han fet no és correcta”. A més, recordà la intenció del Govern “d’obrir, segons el projecte de reforma de l’antic edifici de l’hospital Can Misses, una planta de malalts crònics de mitjana i llarga estada, una planta per als residents de Formentera i una altra per al personal sanitari, a més de voler traslladar també allà el centre de salut”. En aquest punt va qüestionar “per què a Can Misses sí que es pot i aquí no?”. I afegí: “Per què es volen destinar 55 milions d’euros a l’antic Son Dureta i a Cas Serres no es pot mantenir el que estam fent?”. La població d’Eivissa i Formentera “també es mereix aquesta atenció, tot i que sigui en un edifici compartit”.

Per la plataforma, “els serveis jurídics han fet una interpretació del decret massa estricta: no ens poden comparar amb un hospital d’aguts perquè ni ho hem volgut ser ni ho volem ser”. Som “un hospital de crònics de mitjana i llarga estada, no es tracta dels cinc llits per conveni. Donam assistència sanitària, evitam despesa de trasllats, sobrecàrrega de serveis com els d’urgències, consultes, ambulàncies... La diferència amb una residència és abismal”, hi insisteix. La figura, segons Cros, “està perfectament definida i reglamentada, i emparada per la llei a l’apartat C3, que descriu els hospitals de mitjana i llarga estada”, per la qual cosa criticà “que diguin que sent residència no som sanitària: tenim pacients les pluripatologies dels quals es compliquen i que amb els anys queden amb nosaltres en el que consideren ca seva”.

Des del sindicat UGT, l’únic que s’ha personat com a part interessada en el procediment administratiu, i “ho hauria fet en el judicial si hagués calgut”, el seu representant i també president del comitè d’empresa, Juan Luis Núñez, valorà positivament que “s’assolís canviar la visió política de la tasca que fa Cas Serres, el reconeixement d’aquest servei essencial per a les Pitiüses”. Núñez qualificà com “una passa més” la visita de Gómez dilluns a Eivissa, tot i que puntuatlizà que “queda modificar la normativa”.

UGT, recordà, “també va presentar la delegació de la competència de sanitat, recollida en el punt 71.7 de l’Estatut d’Autonomia i també a la Llei de consells”. Pel representant sindical, “fa falta un acord entre les dues administracions per dur a terme aquesta delegació de competències, fet que facilitaria l’autorització de la despesa”, que segons recordà Juan Luis Núñez “fins ara s’argumentava que era una competència impròpia i no s’autoritzava”. Amb tot això, “ s’assoliria la tranquil·litat de treballadors i usuaris i el manteniment de la seva tasca”. Mentrestant, totes les mirades estan fixades ara en la consellera Patricia Gómez i l’anunci de “bones notícies” que té previst fer als treballadors de Cas Serres dilluns que ve a Eivissa.

stats