Publicitat
Publicitat

CRISI, NECESSITATS BÀSIQUES

Càritas alerta que la salut dels pobres es deteriora

Les dificultats per pagar l'habitatge empitjoren l'estat físic i mental

Les dificultats per accedir a un habitatge digne provoquen un deteriorament en la salut tant física com mental. Així ho alerta un estudi elaborat per Càritas Diocesana de Barcelona -amb l'Agència de la Salut Pública de Barcelona- a 320 famílies que han sol·licitat ajuda a l'entitat per problemes amb l'habitatge. Les que en surten més malparades són les dones. Més de la meitat de les usuàries tenen "mala salut", davant del 15% de la mitjana de la població femenina de Barcelona. En els homes el percentatge és de més del 30%, mentre que la mitjana és d'un 11%.

L'estudi destaca que un 20% de les famílies han viscut alguna vegada en una barraca, un alberg, un cotxe o al carrer; que una de cada cinc viu en llars insalubres o que la meitat no poden mantenir l'habitatge a una temperatura adequada. Dels 5,3 milions d'euros de pressupost de Càritas aquest 2013, un total de dos milions -100.000 euros més que l'any passat- s'han destinat a ajudar famílies sense recursos que no podien pagar les despeses d'habitatge. La majoria s'han invertit en lloguers o entrades de pis, relloguers i hipoteques. Càritas ha ajudat aquest any en concepte d'habitatge 11.000 persones, de les quals 4.200 han dormit sota un sostre gràcies a la gestió de l'entitat. Sumant tots els serveis que ofereix, l'entitat ha atès el 2013 un total de 64.000 persones, un augment del 7% respecte al 2012.

Conseqüències físiques. El mal d'esquena i la migranya són les patologies més habituals

Un 80% de les dones ateses per Càritas pateixen mal d'esquena crònic, mentre que la mitjana de Barcelona és de només un 19%. Entre els homes, les diferències no són tan significatives: un 50% d'usuaris en pateixen per un 15% de la població general. L'altra patologia que més afecta la població que viu en el llindar de la pobresa és la migranya. Dues de cada tres dones i un de cada tres homes en pateixen, mentre que a Barcelona aquest percentatge no arriba al 9%.

Empitjorament mental. Un 70% dels usuaris tenen problemes psíquics

Segons l'informe, dues de cada tres persones que són ateses per l'entitat tenen "mala salut mental". El percentatge queda molt lluny del 18% de mitjana a Barcelona. La depressió i l'ansietat són les malalties que més els afecten, amb un 75% entre les dones i un 65% entre els homes. "La crisi està portant aquestes famílies a una situació d'epidèmia per culpa de les males condicions dels seus habitatges i la mala salut", va denunciar ahir la responsable d'acció social de Càritas, Carme Trilla.

Els nens també pateixen. Augmenten la hiperactivitat i els problemes de conducta

La salut dels més petits també és "pitjor" que la mitjana de la població infantil. Un 20% presenten algun tipus de patologia davant del 2% de mitjana a Barcelona. Segons la percepció dels seus pares, un de cada cinc infants ha patit otitis de manera repetida en l'últim any i no esmorza abans de sortir de casa. La salut mental dels més petits també en pateix les conseqüències. Més d'un 50% dels nens i un 40% de les nenes tenen algun "problema" en aquest sentit. Els nens normalment tenen problemes de conducta o hiperactivitat, i les nenes dificultats emocionals o de relació amb els companys de classe. Per ajudar els afectats, Càritas reforçarà el nombre de psicòlegs.

Els metges ho corroboren. Més malalties cardiovasculars i patologies psicosomàtiques

Els professionals mèdics fa més d'un any que alerten que la crisi econòmica està provocant problemes de salut. Els cardiòlegs avisaven fa dos mesos a l'ARA d'un possible rebrot de malalties cardiovasculars, i els metges de família ja han constatat un augment de problemes de salut mental no greus -com ansietat, depressió i angoixa- i un increment de quadres de dolor crònic i de malalties psicosomàtiques, com maldecaps, problemes estomacals, taquicàrdia o fatiga.

Càritas exigeix solucions. L'entitat reclama un "pacte de país" per combatre l'atur

Perquè la pobresa i el deteriorament físic i psíquic de les persones que la pateixen no es facin crònics, Càritas exigeix a les forces polítiques, socials i econòmiques que impulsin el reclamat "pacte" per combatre l'atur. Alhora també vol que es garanteixi el dret a un habitatge digne i que es reforci al màxim els mecanismes de suport mèdic i psicològic a les famílies amb pocs recursos. "Estem davant d'una situació de fractura social", va denunciar el director de Càritas, Jordi Roglà.

Un home s'intenta suïcidar abans de ser desnonat

Un home de 52 anys a qui havien de desnonar ahir, juntament amb tota la seva família, es va intentar suïcidar a Palma tallant-se les venes. Ho va fer just abans que arribés a casa seva la comissió judicial, que ja el va trobar sagnant, amb talls als canells i assegut en una cadira al balcó de casa seva, però encara amb vida. La comissió que l'havia d'expulsar a les deu del matí del seu pis, al número 2 del carrer Francesc Fiol, el va intentar atendre en primera instància i va avisar la policia i els equips d'emergència. Finalment, l'home va ser traslladat en ambulància a l'Hospital Son Espases, on se'l va entendre per l'hemorràgia. Ja està fora de perill.

Segons fonts judicials, la dona i els fills de l'home ni tan sols sabien que ahir era el dia en què estava previst el desnonament. La família tenia problemes econòmics i ja no podia fer front a les quotes de la seva hipoteca. El desnonament ha quedat suspès.

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF