MALNUTRICIÓ INFANTIL
Societat 28/06/2013

Cap infant sense les tres menjades al dia

L'Ajuntament de Palma acorda per unanimitat garantir l'alimentació dels infants de Palma

Ander Zurimendi
3 min

Palma.La polèmica entorn dels casos de malnutrició infantil a Palma conclogué ahir a Cort amb l'acord per garantir que tots els nins rebin els tres àpats al dia.

La mesura, a proposta de la coalició MÉS i amb el suport del PSIB, aconseguí que el PP s'hi sumàs i serà d'aplicació immediata. Concretament, Cort es compromet a "garantir les tres menjades bàsiques dels infants, les famílies dels quals no disposin dels recursos econòmics necessaris".

Ara bé, una cosa és aprovar la moció i un altra la fórmula per garantir-ne el compliment. La regidora de Benestar Social, Ana Ferriol, reconegué ahir que "encara falta veure com es materialitzarà". De fet, la clau es troba ara en el grau d'implicació que la Conselleria de Benestar Social accepti, justament una àrea al capdavant de la qual hi ha Sandra Fernández, regidora de Cort.

En tot cas, el full de ruta de Cort implica combinar tots els elements possibles: per una banda, estendre les beques menjador a tothom que les hagi de menester i garantir l'abonament econòmic a les famílies i, per l'altra, impulsar les ajudes econòmiques urgents de l'àrea de Serveis Socials.

Segons Ferriol, Cort té enguany per a ajuts socials un pressupost de 3 milions d'euros. "I ens comprometem a esgotar la partida d'ajudes urgents, malgrat que seria el primer any que passàs", explica Ferriol, tot afegint: "A més a més, el batle Isern s'ha compromès a augmentar la quantitat si finalment no arriba a final d'any". I és que, segons la regidora, "hem de posar fill a l'agulla".

Ara bé, el model de beques menjador ha fallat flagrantment en els darrers dos anys. Ferriol reconeix els retards en els pagaments de les beques menjador, però defensa que s'ha compensat amb un pagament més ràpid de les ajudes urgents (que s'abonen a les famílies per a qualsevol àpat).

MÉS, vigilant

Tanmateix, l'oposició no es refia totalment d'aquesta manifesta voluntat. El regidor de MÉS Antoni Noguera alerta que "allò més important és que la Conselleria convoqui i pagui les beques menjador en el mateix any, ja que si s'abonen a posteriori, el sistema es romp". Segons Noguera, la xarxa d'ajudes ja fallà quan la Conselleria acumulà dos anys sense pagar i generà un retard en l'abonament de les beques menjador molt costós de revertir.

Així mateix, Noguera proposa a Cort que cerqui convenis de col·laboració amb entitats agroalimentàries (com ara grans supermercats) que traslladin a Cort l'excedent d'aliments. Per una altra banda, també remarca el paper que pot jugar la Xarxa d'aliments (constituïda, sobretot, per voluntaris de les associacions de veïns de Palma). Finalment, insta Serveis Socials a activar "d'una vegada" la Targeta Bàsica d'Aliments, que el PP anuncià amb gran publicitat l'any passat.

Precisament ahir es conegueren les dades del Pla de distribució gratuïta d'aliments per a l'any 2013 del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient, que beneficiarà fins a 62.468 persones a les Illes Balears, mitjançant, entre d'altres, les entitats Creu Rotja i el Banc d'Aliments.

Tramvia i animals

Per un altre costat, la sessió plenària d'ahir a Cort també acabà rebutjant reimpulsar el projecte de tramvia de Palma (amb el vot contrari del PP), mentre que aprovà una moció a favor que Palma arribi a l'objectiu de no fer sacrificis dels animals donats en acollida. Així mateix, el portaveu de l'associació de consumidors La Defensa es mostrà molt crític amb l'actuació de la corporació municipal i advertí el PP que denunciarà l'Ajuntament si es continua botant els acords de ple. "Si arribes a un acord, toca complir-lo", llançà el portaveu dels consumidors.

stats