Societat 16/01/2014

Camí vell de Sant Salvador

Aquesta setmana, us proposam recórrer un camí ple d'història, espiritualitat i llegenda per enfilar-nos dalt d'una de les talaies més espectaculars del llevant de Mallorca

Joan Carles Palos
2 min
Camí vell de Sant Salvador

Aquesta setmana, us proposam recórrer un camí ple d'història, espiritualitat i llegenda per enfilar-nos dalt d'una de les talaies més espectaculars del llevant de Mallorca. El puig de Sant Salvador, també conegut com el puig de la Mare de Déu de Sant Salvador, està al terme municipal de Felanitx i té una altura de 509 m.

Iniciam el recorregut a la creu del cementiri o de Son Quelles, de Felanitx, d'estil neogòtic. La trobarem al final del carrer Rei Jaume I, poc abans de l'entrada al fossar. Just a l'esquerra de la creu trobam el camí de Son Quelles, que és per on discorre la primera part de la ruta.

Les dreceres

Després de voltar el cementeri, aquest vial -en uns primers metres asfaltat i després de terra- ens guiarà perpendicular a la muntanya (est) durant 25 minuts fins a ajuntar-nos amb la carretera (Ma-4011) de Felanitx a Sant Salvador. Farem uns metres de calçada i aviat trobarem a la dreta unes estaques amb punts vermells que ens duran pel camí vell de Sant Salvador, conegudes popularment com les dreceres.

En 20 minuts, just quan el camí es fa més costerut, arribam al costat de les primeres "fites" que donen sentit i interès a l'itinerari, més enllà del paisatgístic: la pedra dels Perdons i el macolí del Gegant, dues roques ben assenyalades que trobarem a la dreta. La tradició atribueix a la primera el poder de perdonar els pecats de qui la copeja amb una altra pedra. Quant a la segona, un pedrelot que trobam uns metres més endavant conta una llegenda que se la tragué de la sabata un gegantàs que pujava la muntanya.

Les següents "fites" vénen tot seguit. Primer, travessarem la carretera per devora una representació de la llegenda del pastor felanitxer que trobà la imatge de la Mare de Déu de Sant Salvador. A la sortida d'un revolt, on tornam a prendre les dreceres, s'inicia el tram del tradicional Viacrucis (camí de la Creu).

Poc abans d'arribar al cim i una vegada hem superat la vuitena estació del Viacrucis, a l'esquerra tenim es Picot i la creu que s'hi construí a mitjan segle XX. Un primer mirador espectacular sobre el Pla de l'illa. Ara som a deu minuts d'acabar.

Després de travessar una petita àrea recreativa, accedirem al cim per unes escales que trobarem a la dreta, on trobam el santuari, l'origen del qual es remunta al 1348. Paga la pena visitar-lo, perquè a l'interior descobrim la Passio Imaginis, un interessant retaule de mitjan segle XV atribuït a l'arquitecte i escultor Guillem Sagrera.

A l'extrem est del puig, hi ha el monument a Crist Rei, de principi del segle XX. Un altre mirador excepcional sobre la costa de Llevant i des del qual es veu clarament el castell de Santuari. La tornada la farem pel mateix camí.

stats