TOCAR TERRA

Calvià, paisatge i serra de Tramuntana

Calvià i el món rural

Es proposa reactivar l’associació de ramaders que fa anys es va constituir

Aquests dies hem llegit que l’Ajuntament de Calvià vol impulsar un seguit de mesures a favor del seu món rural i que per això s’ha dotat amb una partida econòmica en el nou pressupost. A més, entre altres iniciatives, es proposa reactivar l’associació de ramaders que fa anys es va constituir al municipi. Ho hem llegit amb interès i amb la major simpatia, perquè l’àmbit municipal és indispensable per a qualsevol projecte de potenciació de l’agricultura i el sector agroalimentari. També és cert que l’Ajuntament de Calvià fa temps que treballa en el tema, la Fira d’Oví i la mateixa associació de ramaders en són testimoni, crec que amb una voluntat clara de diversificació i enriquiment de la imatge del poble. Aquest nou impuls significarà reprendre les iniciatives anteriors i crear-ne de noves.

Prevenció d’incendis

El termini de sol·licituds per a la línia d’ajudes acaba el 28 de febrer

La gestió forestal és una de les assignatures pendents en un país que ha tingut la temptació de pensar, des de fa anys, que el ‘medi natural’ en unes illes mediterrànies era un àmbit desconnectat de les activitats humanes, una espècie de selva primària que com menys es tocàs millor, i no ha volgut veure que aquest medi era l’obra de generacions que durant segles hi havien treballat, construït marges o fet sitges de carbó. Fets com l’incendi d’Andratx del 2013 han estat un toc d’atenció sobre la necessitat d’un altre enfocament. El desembre del 2018 la Conselleria d’Agricultura va treure una línia d’ajudes, amb l’Impost del Turisme Sostenible, per a la prevenció d’incendis forestals. La iniciativa va tenir èxit, especialment a Menorca, on un cap de fibló havia fet matx als boscos, i es va poder disposar d’una valuosa eina de suport. Ara s’ha tornat a convocar, per un import d’1,7 milions d’euros, i el termini de sol·licituds acaba el 28 de febrer.

Manteniment del paisatge

Fogaiba ha tornat a treure les ajudes amb una dotació de 2,6 milions d’euros

Ja que parlam de l’Impost del Turisme Sostenible, s’ha de dir que la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació, a través del Fogaiba, ha tornat a convocar ajudes per al manteniment del paisatge agrari de les Illes, amb una dotació de 2,6 milions d’euros, finançada amb aquests recursos. La mesura va dirigida a donar suport a l’agricultura diversificada i a la seva tasca mediambiental enmig del territori, especialment representa un suport a activitats de les explotacions de tipus familiar, que inclouen una diversitat de conreus extensius, amb arbres, presència de ramaderia i moltes vegades amb taques de bosc o garriga dins els seus límits. És una mesura que representa una incidència directa i eficaç de l’Impost del Turisme Sostenible sobre el territori i que contribueix de bon de veres al manteniment del paisatge.

Serra de Tramuntana

S’han convocat les subvencions per a la recuperació d’elements etnològics

També s’han convocat les subvencions del Consorci Serra de Tramuntana per a l’any 2020, per a la recuperació d’elements etnològics i arquitectònics, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn i dels espais agrícoles i forestals de titularitat municipal, entre altres objectius. Torna a ser una gran notícia i hem de reconèixer que aquesta bateria de mesures (prevenció d’incendis, manteniment del paisatge i convocatòria del consorci), a més de les que ja s’han convocat o es convocaran, configuren una plataforma considerable de suport als propietaris, associacions, administracions locals i agricultors que persisteixen en la bona gestió del patrimoni que ens han llegat els avantpassats i que tan sovint hem deixat malmenar.

Compra pública

El nou govern donarà suport a la incorporació de criteris ecològics

Entre els objectius signats i fets públics per la coalició progressista que formarà el nou govern de l’estat espanyol hi ha el compromís d’afavorir la compra pública d’aliments de proximitat i amb criteris ecològics per tal de potenciar l’agricultura com un puntal del desenvolupament rural. El nou executiu donarà suport a la incorporació de criteris ecològics en la contractació pública i en la compra pública d’aliments de proximitat. Entre altres coses, han acordat impulsar una reforma de la Llei de contractes del sector públic que pugui afavorir la compra pública d’aliments de proximitat a l’administració en el seu conjunt. L’objectiu seria incorporar la compra prioritària d’aliments de proximitat com un dels criteris mediambientals i socials a considerar pels organismes de contractació en l’avaluació de les ofertes.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF