Calendari astronòmic del mes de juny

El solstici d'estiu i la proximitat de Júpiter a la Terra seran els protagonistes astronòmics

El 10 de juny vinent, el planeta gegant -Júpiter- estarà en oposició i en el seu acostament més pròxim a la Terra. La seva cara estarà completament il·luminada pel Sol. Serà més brillant que en qualsevol altra època de l'any i serà visible al llarg de tota la nit. Sortirà per l'horitzó al sud-est a les 21.30 h i transitarà cap al sud tota la nit fins a anar-se'n pel sud-oest a les 6.10 h.

Serà el millor moment per veure i fotografiar Júpiter. Fins i tot, amb l'ajuda d'un telescopi, es podran arribar a observar les quatre llunes més grans de Júpiter, que apareixeran com punts brillants a banda i banda del planeta.

Solstici i arribada de l'estiu astronòmic

El canvi d'estació –solstici d'estiu– serà el 21 de juny a les 17.54 hora local. L'estiu durarà 93 dies i 15 hores, i s'acabarà el 23 de setembre amb l'entrada de la tardor. 

El cel de l'estiu, fins a mitjans de juliol, estarà dominat a l'alba per Venus i Saturn. Al vespre seran visibles Júpiter, Saturn i, fins a mitjans de juliol, Mart. Al llarg d'aquesta estació es produiran dos eclipsis. El dia 2 de juliol hi haurà un eclipsi total de Sol que serà visible al Pacífic sud i a Sud-amèrica. La nit del 16 al 17 de juliol es produirà un eclipsi parcial de Lluna que serà visible a Amèrica, Europa i l'Àfrica. Aquest últim eclipsi serà visible des de Catalunya. 

D'altra banda, també podrem gaudir de les típiques pluges d'estrelles estivals, com la de les llàgrimes de Sant Llorenç –Perseids– durant el mes d'agost.

La Lluna de juny

Actualment la Lluna està en fase minvant. Aquesta nit quan surti a les 2.38 h encara podrem contemplar el 56% del disc il·luminat, pràcticament en quart minvant. La nit del 3 de juny hi haurà lluna nova i el dia 10 tornarà a estar en quart creixent. La pròxima lluna totalment plena la podrem veure el 17 de juny. Aquell dia sortirà a les 21.41 h i se n'anirà a les 6.23 h.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF