GENT GRAN
Societat 30/11/2018

Caldran 76 residències més per mantenir el model actual

L’IMAS en gestiona ara 6 de pròpies i 11 de concertades

Carles Tudurí
2 min
Les residències tenen una capacitat aproximada de cent persones, que reben diferents serveis assistencials i sanitaris.

PalmaEl model actual d’assistència sociosanitària de la població major és inviable amb l’actual ritme d’envelliment de la població, segons dades aportades ahir pel vicepresident de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials, Javier de Juan, que va reconèixer que per mantenir el sistema basat en residències s’haurien de construir 76 nous centres en els pròxims 11 anys. Durant aquesta legislatura, tan sols s’han incorporat a la xarxa dues residències noves. L’IMAS en gestiona actualment sis de pròpies i 11 de concertades.

De Juan va presentar una ponència titulada Els reptes econòmics i socials de l’envelliment a les Illes Balears. Anàlisi assistencial durant una jornada duita a terme al Parlament sobre el canvi que impulsa en la societat l’increment de l’edat mitjana de la població.

Aquest càlcul respon a l’increment de persones majors esperat per al 2020, ja que els majors de 65 anys passaran de ser 166.000 a 287.000. Actualment, a les Illes hi ha 5.300 places en residències, però amb aquest increment demogràfic en serien necessàries 12.900, per la qual cosa s’haurien de construir uns 76 centres per incorporar les 7.600 places que farien falta per arribar al 4,5% que es recomana.

Segons De Juan, per fer front a aquestes noves instal·lacions s’hauria de fer una inversió de més de 600 milions d’euros i es consumirien prop de 600.000 metres quadrats de territori. A més, aquesta xarxa tan extensa de residències per a gent gran obligaria a fer una despesa anual de 300 euros només en manteniment. Va precisar que el cost per centre supera els 8 milions d’euros, sense tenir en compte el cost del solar, que és molt complicat d’aconseguir, “ja que competim amb altres serveis com les escoles i els centres de salut”.

Canvi de model

Amb aquests paràmetres, el model actual es considera pràcticament inviable. Els estudis realitzats per l’IMAS constaten que la majoria de persones majors (un 45%) prefereixen una atenció a la seva pròpia casa, però a aquestes s’hi afegeixen les que volen combinar l’estada en un centre de dia i a casa seva, els que volen viure amb els fills i els que optarien per un habitatge compartit. El resultat és que només un 5% és partidari d’estar nit i dia en una residència.

Aquest fet implica, pel representant de l’IMAS, l’oportunitat d’impulsar un canvi d’organització del model actual en què es continuaran necessitant residències per a gent major, però en menor proporció que fins ara.

Aquest nou sistema, centrat en l’assistència en l’entorn de les persones grans, incidirà en una millora de la qualitat del servei. Entre els avantatges d’aquest nou enfocament, va destacar la possibilitat que les persones majors realitzin les activitats quotidianes en el seu entorn, que mantinguin una major interdependència amb els seus coneguts, que millorin l’autonomia i que cada persona sigui tractada de manera individualitzada.

En la jornada, també hi va participar el catedràtic Guillem López Casasnovas, que dissertà sobre els Ingressos econòmics de les persones majors i el futur de les persones i estratègies de millora. Casasnovas va proposar que la mancança de recursos del sistema de pensions es pugui compensar en part amb l’impost de successions. Amb aquest sistema es protegirien els actius de les persones majors i es preservarien les herències, assegura.

stats