QUÈ ES COU?
Societat 14/08/2020

Les 4 Cadires de Tóbal Caules

Bep Al·lès
4 min
Les 4 Cadires de Tóbal Caules

CiutadellaLa gastronomia i el món dels vins han estat lligats sempre a Tóbal Caules. De fet, les seves arrels són les del Cafè Balear que regentaven els seus pares, en Bep i na Juanita, i ell es pot dir que es va criar darrere la barra d’aquella taverna de pescadors de Baixamar, que avui porta el seu germà, qui l’ha convertit en un dels principals temples de la gastronomia marinera de les Balears. Va ser allà on va fer les primeres passes en el món de la gastronomia i els vins com a cambrer sota l’atenta mirada del patró Fitora, el seu pare, i una mare que per desgràcia va partir massa prest, i que va substituir, plena d’amor, la seva germana Àngela, que va fer de mare d’en Tóbal i que avui amb la mare el miren i el segueixen des d’allà dalt.

Diuen que qui neix en una illa té per pàtria una barca, i aquesta barca del pare és la que proveïa de llagostes i de peix el Balear, on en Tóbal va conèixer també els secrets del bon producte i del tracte amb la gent, i a distingir el bo de la clovella.

Coneixedor dels grans vins

Però la seva vida es va deslligar d’aquella barra del Balear, de l’antiga ubicació, i va fer un bot com a venedor de vins, com un dels grans comercials que viuen amb passió la seva feina, amb una formació constant que li ha permès ser coneixedor dels grans vins, no sols nacionals, sinó internacionals, i el seu esperit emprenedor el va portar a fer des de cates de vins fins a petites mostres o fires en petit format que han anat atracant el món de l’enologia no sols als professionals del sector sinó al seu grup d’amistats primer, i després a una bona fornada de ciutadellencs i ciutadellenques que han après des d’agafar correctament una copa de vi a saber tastar-los, valorar-los i tenir cultura de vins i caves.

És un ‘borinel·lo’, que deim a Ciutadella, un cul inquiet, que mai sap estar aturat. Aquesta passió pel vi el va portar a crear, amb els seus contactes amb cellers de l’Estat, un vi blanc fet a la seva manera, el 2Aromas, que va seduir els paladars de l’illa per a ser un vi pensat per agradar i maridar a la perfecció amb la cuina marinera que ell ha mamat des de ben petit. Després el somni es va consolidar amb la sortida al mercat del bitxarraco que és un poc ell mateix, la seva essència, aquesta ànima negra de wine lover que sap seduir en tots els sentits.

També ha estat creador d’una barra en forma de llaüt, de barca de pesca menorquina, a la qual ha donat per nom Fitora, en homenatge al seu pare i les seves arrels de família de pescadors. Potser prest veurem un gran vi amb aquest nom, el d’un home que ben mereix aquest homenatge.

Fa uns mesos, la pandèmia el va agafar, com a molts, en el moment que acabava d’obrir, el moment just en què recuperava la seva passió per estar darrere la barra d’un bar, tal com feia de jove. “Sempre he tingut una espineta clavada, una necessitat d’estar darrere una barra, tornar a sentir aquella sensació de quan era petit que corria i emprenyava darrere la barra del Bale, una sensació que pensava que amb els anys desapareixeria i no ha estat així”. Aquesta necessitat, aquest desig, es converteix en 4 Cadires, el seu bar enoteca, on ell i els seus clients gaudeixen de bons i seleccionats vins, tapes i entrants gourmet que fan que viatgis a un paradís ple de sabors, hedonista i fet a la mida de Tóbal Caules i la seva dona, Marga Orfila, que l’acompanya en aquesta nova aventura empresarial.

Un lloc de culte per als amants del vi

Aixó és 4 Cadires, un petit però acollidor soterrani que s’està convertint en un lloc de culte per als amants dels vins, caves i licors, i, malgrat la pandèmia que limita encara més els espais, en Tóbal no sols veu realitzat el seu somni de tornar a estar darrere una barra, sinó que allà està naixent un projecte ple, rodó, sempre lligat al món de l’enocultura, de coneixement dels vins i també de petits tasts de producte de qualitat, que ens descobreixen un món de sabors que van des d’un formatge vell de Menorca acompanyat de figat fins a un assortiment de sushi que li prepara en Pascual de Yuzu, passant per tapes gourmet que ens sedueixen i, amb els vins que et recomana, no fan més que crear addicció pel bon producte, amb la professionalitat i la seva atenta mirada perquè et sentis molt millor que a casa.

El fill petit del patró Fitora i de na Juanita del Balear torna a viure els seus orígens i l’aprenentatge d’ells és allò que transmet als seus clients, el secret no és altre que no donar mai allò que tu mai menjaries, segons va dir la mare un dia als seus fills, quan ella era la que regnava rere els fogons del recordat i antic Cafè Balear.

stats