Societat 05/06/2013

L'atur és la màxima preocupació dels ciutadans i va en augment, segons el CIS

Per primera vegada es pregunta als enquestats què en pensen sobre una suposada negociació amb ETA, que és vista com un problema només pel 0,1% dels enquestats

Ara
2 min

MadridL'atur i la situació econòmica segueixen sent els dos principals problemes per als ciutadans, segons el baròmetre del CIS del mes de maig. L'atur és la màxima preocupació i va en augment: ha passat del 80,7 al 82,4%. La inquietud pels problemes econòmics s'ha relaxat una mica i passa del 35,5 al 34,9%. El neguit sobre la corrupció és el que més ha baixat, del 39,3 al 30,7% i perd la segona posició en el rànquing, però segueix al pòdium de les inquietuds dels enquestats.

El 90% de la població pensa que la situació econòmica és dolenta, i, d'aquest, més de la meitat del global dels enquestats pensa que la situació econòmica és "molt dolenta", concretament, un 56,1%. A més a més, el 65,7% considera que la situació econòmica és pitjor que la de fa un any. La població no és optimista de cara a l'any que ve, i el 41,9% pensa que serà pitjor.

Una nova pregunta de caire polític ha entrat a l'enquesta de maig: es pregunta a la societat sobre una eventual negociació amb ETA. Només és un suposat problema per al 0,1% dels enquestats. Quan la pregunta no és sobre la negociació, sinó sobre el terrorisme i ETA en general, la xifra augmenta al 0,4%. Pel que que fa a l'Estatut de Catalunya, és detectat com un problema pel 0,2% dels preguntats, i els nacionalismes pel 0,5%.

Les conseqüències de la crisi preocupen més els ciutadans que les d'índole política. Les retallades són considerades un problema pel 4,8% de la població; els bancs, pel 4,5%, i els desnonaments, pel 4,1% dels enquestats.

Independència i centralisme a la baixa

El CIS torna a preguntar sobre l'estructura d'Estat desitjada pels ciutadans. Disminueixen lleugerament els que es decanten pel centralisme i l'independentisme respecte al sondeig anterior. Els que voldrien un sol govern central sense autonomies passen del 23,6 al 22,9%, mentre que els que els agradaria que una comunitat autònoma passés a tenir un estat propi baixen del 9,1% del mes d'abril al 8,3% del maig.

stats