Societat 03/05/2018

El CESAG celebra el Dia mundial de la llibertat de premsa

Les entitats internacionals també recorden aquest 3 de maig les alarmants xifres de periodistes assassinats el 2018

C. Amengual
2 min
Els alumnes del CESAG pengen cartolines amb notícies al pati. / @CESAG_

PalmaEls alumnes i professors de Comunicació del Centre d'Ensenyament Superior Alberta Giménez (CESAG) han organitzat aquest dijous una jornada reivindicativa amb motiu del Dia mundial de la llibertat de premsa.

Per tal de recordar els periodistes víctimes de la censura i la violència, que han estat assassinats i empresonats, els alumnes han col·locat cartolines amb notícies al pati del centre i un mur amb frases. També ha tingut lloc un concert. Així mateix, han inaugurat l'exposició improvisada 'Mur per la llibertat de premsa', una acció simbòlica per defensar la importància dels mitjans de comunicació en les societats, a més d'un concurs fotogràfic amb els conceptes 'llibertat' i 'informació'.

"El CESAG no només denuncia, també es compromet a lluitar per la llibertat de premsa des d'un exercici lliure, honest i digne de la professió", ha dit al discurs la directora del centre, Julia Violero.

Entitats internacionals recorden les xifres de periodistes assassinats

El 1993 l'Assemblea General de les Nacions Unides, seguint una recomanació adoptada durant la 26a sessió de la Conferència General de la Unesco el 1991, va proclamar que el 3 de maig fos el Dia mundial de la llibertat de premsa. Es tracta d'una data per fomentar iniciatives en favor de la llibertat de premsa i per avaluar-ne l'estat arreu del món. A més, és una ocasió especial per informar els ciutadans sobre les violacions a la llibertat de premsa i la censura encara vigent en molts països en el segle XXI.

Segons Reporters Sense Fronteres, aquests primers mesos de 2018 ja han estat assassinats 23 periodistes i fins a 176 han estat empresonats. També han estat assassinats quatre internautes i dos col·laboradors, i empresonats 126 internautes i 15 col·laboradors. Tots aquests casos sumen un total de 346 víctimes durant els darrers cinc mesos. En la classificació mundial de llibertat de premsa al món que elabora cada any l'organització, Espanya ocupa actualment la posició 31 de 180 països. Noruega lidera la llista mentre que en la darrera posició hi ha Corea del Nord.

Les xifres de la Federació Internacional de Periodistes (FIP) són també alarmants, ja que enguany l'entitat ha registrat un total de 33 periodistes i treballadors de mitjans de comunicació assassinats. Per a la FIP, la crisi de seguretat als mitjans reclama una acció global contra la impunitat dels crims contra els periodistes. Així mateix, demana als governs de tot el món que es comprometin a defensar la llibertat de premsa, tot mostrant el seu suport a la proposta de l'entitat per un tractat internacional relatiu a la seguretat i la independència dels periodistes i dels altres professionals dels mitjans.

Una enquesta anual de la FIP ha revelat un alt nombre de casos d'intimidació, atacs, empresonament i assassinat de periodistes, que en més del 90% dels casos, ha remarcat l'entitat, la impunitat es manté.

stats