Societat 14/04/2014

La CE alerta que les dones cobren un 16% menys que els homes a la UE

La comissària europea de Justícia, Viviane Reding, satisfeta amb els avenços

Efe
3 min

Brusel·lesLa Comissió Europea (CE) ha alertat aquest dilluns que, malgrat les importants millores en matèria d'igualtat de gènere en els últims anys, les dones cobren un 16% menys que els homes a la Unió Europea (UE), tot i que representen el 60% dels titulats universitaris.

"Assegurar la igualtat d'oportunitats per a tots és vital per a l'economia de la Unió Europea. Utilitzar els millors cervells europeus té sentit econòmic", ha assenyalat en roda de premsa la vicepresidenta de la CE i comissària europea de Justícia, Viviane Reding.

A Espanya la diferència salarial entre homes i dones és d'un 18%, per sota del màxim del 30% d'Estònia i per sobre del mínim del 3% d'Eslovènia. Altres països com Alemanya, el Regne Unit, França i Itàlia presenten bretxes salarials del 22%, el 19%, el 15% i el 7%, respectivament.

Poca presència en les juntes directives

La comissària Reding ha recordat que la UE fa 50 anys que promociona la igualtat de gènere i s'ha mostrat satisfeta amb els avenços, encara que ha subratllat que aquests han estat gairebé inexistents pel que fa a la inclusió de dones en les juntes directives de les empreses.

Reding ha celebrat, però, que en els últims quatre anys, i davant la pressió exercida des de Brussel·les, la presència de directives a les empreses hagi passat de l'11% al 18%, una millora quatre vegades superior a la registrada entre el 2003 i el 2010. Tot i això, les dones representen només el 2,8% dels consellers delegats, el 27% dels ministres de govern i el 27% dels parlamentaris.

Bretxa en pensions del 39%

Aquestes dades formen part de l'informe anual sobre igualtat de gènere que ha publicat aquest dilluns l'executiu comunitari, en què també s'observa que les dones són les que més solen treballar a temps parcial (un 32%, davant d'un 8,2% en el cas dels homes) i interrompre la seva carrera laboral per cuidar altres persones.

Com a conseqüència d'aquesta realitat, la bretxa detectada entre homes i dones a les pensions s'eleva fins al 39%. A Espanya la diferència en matèria de pensions arriba al 33%, davant del màxim del 46% de Luxemburg i el mínim del 3% d'Estònia. Alemanya és el segon país de la UE després de Luxemburg on la diferència de les pensions que perceben homes i dones és més gran (44%), per sobre però no a gaire distància del Regne Unit (41%), França (37%) i Itàlia (33%).

Reducció de la diferència en ocupació

Pel que fa a la taxa d'ocupació, Brussel·les explica que la proporció de dones amb feina ha augmentat fins al 63%, davant del 75% dels homes, però subratlla que la reducció de la diferència també es deu al fet que l'atur masculí ha crescut amb motiu de la crisi econòmica.

Per països, el país de la UE en què hi ha més desequilibris de gènere en l'ocupació és Malta, on la bretxa entre el nombre d'homes i dones treballadors és del 29%, davant del 4% de Finlàndia i Lituània. A Espanya la diferència és d'un 11% (53% de dones ocupades, enfront del 64% d'homes), per sota de països com el Regne Unit (12%) i Itàlia (21%), però per sobre de la bretxa registrada a Alemanya (10%) i França (8%).

Càrrega més gran en tasques domèstiques

En matèria de treball no remunerat a la llar i la família, les dones suporten una càrrega més gran que els homes, ja que dediquen una mitjana de 26 hores setmanals a la cura dels fills i les tasques domèstiques, en comparació amb les 9 hores dels homes.

La CE assenyala també que les vídues i els caps de famílies monoparentals –majoritàriament mares– constitueixen un grup particularment vulnerable, i més d'una tercera part de les famílies monoparentals no tenen ingressos suficients.

Recorda, d'altra banda, que segons la primera enquesta a escala de la UE sobre la violència de gènere, duta a terme per l'Agència de Drets Fonamentals de la Unió Europea (FRA) i basada en entrevistes a 42.000 dones, una de cada tres dones (33%) ha estat víctima de violència física o sexual des de l'edat de 15 anys.

stats