CCOO denuncia Acciona i Foment per vulnerar els drets de vaga dels controladors de passaports

Els treballadors de l'aeroport de Palma estan diposats a mantenir les protestes i, si ho consideren necessari, iniciar una vaga de fam

CCOO ha presentat una denúncia contra  Acciona   Facility  i  AENA perquè considera que han vulnerat els drets dels treballadors del control de passaport de l'aeroport de Palma. Aquest col·lectiu ha anunciat que està disposat a iniciar una vaga de fam si no es respecten els seus drets de fer vaga, ja que acusen l'empresa Acciona  Facility  de quadruplicar el personal d'aquest servei durant la protesta per tal de minimitzar-ne els efectes. De fet, des de l'aeroport s'ha anat informant que des de l'inici de la protesta, dissabte passat, no s'han registrat incidències en l'atenció als passatgers.

La denúncia s'ha presentat aquest dimecres en forma de recurs contenciós administratiu per la protecció dels drets fonamentals i es demana la impugnació de la resolució dels serveis mínims que es decretaren durant la vaga a l'aeroport de Palma. En el text s'assegura que aquesta resolució "lesiona de manera frontal i directa el dret reconegut a la Constitució a la vaga".

S'argumenta que el personal de l'empresa afectada no  és  personal de seguretat ni funcionari, per la qual cosa no procedia qualificar  d' essencial  el seu servei. També es considera que el personal mobilitzat de manera forçosa va excedir l'atenció mínima que poden requerir els serveis  essencials  d'atenció al passatger.

Els treballadors demanen una pujada salarial i una millora de la política de riscos laborals de l'empresa, a més d'una racionalització dels horaris. Els afectats asseguren que el primer dia de la vaga AENA i Delegació de govern varen intentar rebentar la protesta reforçant el servei amb agents de seguretat i policies nacionals. També acusen d'enviar alguns caps a ocupar llocs de feina que habitualment no desenvolupen.

Els treballadors, amb el suport de CCOO, han destacat que estan disposats a continuar amb les seves protestes i intensificar-les i muntar, si ho consideren necessari, un campament al mateix aeroport. Aquest col·lectiu destaca que el seu sou base  no supera els 760 euros i que pateix una alta temporalitat, com també una planificació d'horaris incompatible amb la conciliació laboral.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF