Societat 04/07/2018

CCOO demana que les proves de la segona fase de les oposicions de docència no siguin eliminatòries

El sindicat valora positivament el funcionament tècnic d’aquesta primera part (eliminatòria) de les oposicions i la tasca realitzada fins ara pels companys dels tribunals

Ara Balears
2 min
Imatge d'arxiu.

PalmaHan passat a la segona part de les oposicions de docència més candidats que les places que hi ha, llevat d’alguns tribunals en què ja d'entrada havia pocs participants. Això indica que l’accés a una plaça es disputarà també pels mèrits en la posterior fase de concurs, en què l’antiguitat (enguany s'ha aconseguit que sigui fins a deu anys d’experiència en comptes de cinc), les titulacions i la formació permanent seran valorades per a l’obtenció d’una plaça pública.

CCOO ha expressat que ara s'evidencia la necessitat d’escoltar la demanda estatal perquè les oposicions no tinguin aquesta fase eliminatòria. Això faria que tots els opositors poguessin demostrar (segons el mateix decret) “la seva aptitud pedagògica i el domini de les tècniques necessàries per a l'exercici docent”. A més, facilitaria també que els aspirants que s'han de desplaçar entre illes poguessin planificar la seva estada i evitar desplaçaments només per lliurar la programació didàctica, com ha succeït enguany.

De fet, segons el sindicat, si enguany les proves han estat eliminatòries és a causa de la votació que es va fer a la sectorial d’educació, en què les vuit comunitats autònomes governades pel PSOE varen votar a favor d'eliminar aquest sistema, mentre que les vuit governades pel PP hi varen votar en contra. Fou el vot de Catalunya, en mans del govern del PP per culpa del 155, que va fer decantar la balança. Per això, ara s'espera que el nou govern la decanti cap a les proves no eliminatòries.

D'altra banda, la presència sindical de CCOO com a sindicat col·laborador d’aquest procés ha facilitat la vehiculació de les demandes, els dubtes i les reclamacions dels aspirants, que han pogut ser resolts de manera clara i ràpida, contribuint també a la transparència del mateix procés. Tot i això, la fase de reclamacions no es pot valorar fins que acaben les oposicions, que és quan els aspirants poden exercir el seu dret de reclamar.

Una de les demandes més sentides no ha vingut de part dels participants sinó dels mateixos tribunals, amb una mitjana de 60 aspirants, ja que han hagut d’ampliar el seu horari laboral més enllà de les seves obligacions per poder tenir enllestits un centenar d'exàmens en un temps prudencial. CCOO agraeix aquest gest i apunta la reclamació per dur-la a la mesa en què s’ha de negociar la propera convocatòria per al 2019.

El sindicat també valora de manera molt positiva el funcionament del portal de l'opositor, no només per l’efectivitat demostrada sinó també pel nivell de transparència absoluta.

Encara s'ha de veure el resultat de la segona part, en què s'espera que el nombre d’aprovats sigui superior que el de places que s'ofereixen i no quedin places desertes.

stats