QUÈ ES COU?

Binitort, vins amb essència menorquina

Els cellers Binitord de Ciutadella han participat en el Tast de Cultura que organitza l’Ajuntament de Ciutadella. Allà els assistents van conèixer de primera mà com s’elabora un vi i també el que aquest et dona quan està servit a la copa. Des del seu color, aromes, records... fins a aprendre a apreciar un vi que està fet a ca nostra.

Antoni Salord i Joan Sintes, el dos socis de Binitord, han patit també les conseqüències empresarials del covid-19 i han vist com gairebé tota la producció de l’anyada passada i els negres de criança quedaven als magatzems fins gairebé fa un mes, que és quan s’ha activat una temporada turística atípica en què les coses poden canviar d’un dia per l’altre, com estam veient aquesta setmana amb el turisme britànic.

Pel que fa a la nova anyada de vins, la verema serà a final d’agost o principi de setembre. Salord es mostra bastant optimista pel fet que totes les tanques de la vinya estan sanes i el sistema de viticultura sostenible que exerceix Binitort està donant grans resultats.

Novetats i vins premiats

Una de les novetats és que s’ha sembrat la primera tanca de ceps ecològics i que amb aquesta filosofia de viticultura responsable i el seu compromís de lloc de custòdia amb el GOB, per exemple, enguany han erradicat una petita plaga de cotxinilla amb poriols de la manera més natural i eficient. És potser per aquestes pràctiques que els seus vins són especials i reben any rere any medalles i premis a escala internacional, com les tres medalles d’or i una de plata aconseguides just abans del confinament a la darrera edició del concurs Catavinum World Wine & Spitirits Competition, un dels concursos internacionals de referència en el món dels vins, en el qual van participar 3.123 vins del món.

Els vins premiats de Binitord amb medalla d’or van ser el Ciutat de Parella 2016, negre en barril amb un cupatge de syrah, ull de llebre, cabernet sauvignon i merlot, que ha revalidat la medalla d’or aconseguida l’any passat.

A la seva nota de tast, es tracta d’un vi de color vermell violeta amb adorns de robí net i brillant. Al nas trobem la fusió entre l’envelliment i el component afruitat, com la pruna madura, l’equilibri entre la vainilla, el fum, les espècies i les notes de melmelada i regalèssia, tot molt definit. En boca, descobrirem una estructura àcida i tànnica perfectament compensada pel contingut d’alcohol, que mostrarà el cos que realment presenta i que obre un bon ventall de possibilitats per al maridatge. El retronasal és una fusió dels elements de l’envelliment i la fruita confitada.

Binitord Negre 2019, el nou vi jove del celler ciutadellenc, que és tot un plaer i molt apte per als mesos d’estiu amb un toc de gelera. Color vermell robí amb rivet vermelló amb una capa baixa. Al nas es presenta molt aromàtic, expressant de manera clara la fruita vermella madura, amb aromes típicament mediterrànies. En boca és molt suau, fresc i saborós, amb una acidesa ben integrada. El retronasal és fresc i prolongat, i hi predomina la fruita vermella.

Vermut de medalla d’or

També ha tingut medalla d’or el vermut negre de Binitord, que, d’una manera totalment artesanal, a partir de raïms vermells de les seves vinyes i vinificat a la propietat, s’ha deixat envellir en botes de roure francès i americà i s’ha macerat en fred amb plantes i espècies naturals, a més d’herbes aromàtiques.

El resultat és un vermut de color caoba amb reflexos ambarins. En nas destaquen les aromes de les herbes de Menorca, com la camamil·la, el romaní, el fonoll... En boca destaquen la seva dolçor equilibrada i les sensacions amargues pròpies del vermut, cosa que el fa ideal per prendre com a aperitiu amb olives, mariscs, embotits i, per descomptat, els típics ‘mescladets’.

La medalla d’argent ha estat per al Binitord Rosat 2019, de color corall pàl·lid amb un tall violeta, net i brillant, que ens recorda els vins francesos de la Provença. Al pas per nas, aroma neta i fresca, on predominen les fruites vermelles, concretament les maduixes i els gerds, acompanyades de notes florals. En boca és untuós, suau al paladar, amb acidesa i alcohol perfectament integrats. És saborós, afruitat i estructurat. El retronasal és molt persistent, fresc i net, i expressa clarament les maduixes que es troben en la fase olfactiva.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF