28-J MANIFESTACIÓ A CIUTAT
Societat 29/06/2013

Besades a Palma contra l'homofòbia

Uns 200 joves marxen per l'alliberament sexual i els drets LGTBI i protagonitzen una acció afectiva davant l'església de Sant Miquel

Ander Zurimendi
3 min

PalmaLa dissidència sexual es visualitzà ahir a Palma. Devers 200 joves marxaren en la primera manifestació en la història que acull la ciutat coincidint amb el 28 de juny. No debades, el Dia internacional dels drets de lesbianes, gais, transsexuals, bisexuals i intersexuals (LGTBI) s'havia limitat fins ara a fer festa nocturna en el marc de l'Orgull.

Ahir, però, el moviment per l'alliberament sexual abandonà les ballades i tragué múscul en una manifestació històrica; no tant pel nombre de manifestants, sinó per ser la primera en la història. I possiblement per la besada davant l'església de Sant Miquel que una desena de joves protagonitzaren de manera col·lectiva.

Fou aquest l'únic moment de tensió de la manifestació, ja que agents de la Policia Nacional formaren un petit cordó a la porta de l'església per evitar que els joves poguessin accedir-hi. A l'interior tenia lloc la missa de set. Els joves, doncs, feren la besada col·lectiva a la porta de l'església, enmig d'una pluja d'aplaudiments de la resta de manifestants i de la sorpresa generalitzada dels agents de Policia, visiblement sorpresos per l'acció. "Home, teniu drets, però jo què se...", se sentí dir a un dels agents a una parella d'al·lots que es besava amb passió.

Des de l'Assemblea Antipatriarcal, convocant de la protesta juntament amb l'Esquerra Independentista, el sindicat CNT i la Coordinadora Llibertària, mostraren la satisfacció pel resultat de la besada. La manifestació tingué un component clarament anticlerical, i és que entre les consignes més corejades es pogué sentir "Cremarem la Conferència Episcopal", "Església que crema, església que il·lumina" i "Contra el Vaticà, poder clitorial".

La contrareforma de la Llei d'interrupció de l'embaràs, que el Ministeri de Justícia està a punt d'enllestir, tornà a ser un dels punts més criticats. I crits com "Llevau els rosaris, dels nostres ovaris" es feren forts davant de Sant Miquel. No és la primera vegada que aquest temple és escenari de protestes feministes. L'any passat, el moviment feminista ja hi dugué a terme una concentració de rebuig a la contrareforma del ministre Alberto Ruiz Gallardón, que acabà en tímids enfrontaments amb un petit grup de cristians que havia convocat una contramanifestació.

Ahir, però, els insults i crits de protesta no tingueren qui els rebés perquè, en previsió d'incidents, l'església tancà les portes minuts abans que arribàs la manifestació.

Un altre punt calent va ser el pas de la marxa davant la seu del Círculo Balear, al mateix carrer de Sant Miquel, on els manifestants llançaren crits contra el Partit Popular ("On són, no es veuen, els marietes del PP").

La manifestació, iniciada a la plaça de Cort, tingué una nombrosa presència d'activistes de l'Esquerra Independentista, del moviment llibertari, de l'entorn del 15-M i de dirigents d'Esquerra Unida, entre els quals hi havia Manel Carmona. No fou els cas, però, del PSIB ni de la coalició MÉS.

També sorprengué l'escassa presència d'activistes de Ben Amics, fins ara l'entitat de referència a Mallorca en la defensa dels drets LGTBI.

En arribar a la plaça d'Espanya, on la marxa acabà tota escortada per dues furgones de la Policia Nacional, els portaveus llegiren un contundent manifest en el qual recordaren les tres recents agressions homòfobes registrades al barri de Gomila. "I com a única resposta contra aquestes pallisses a joves gais, la dreta rància que ocupa el poder es nega a aprovar la llei contra l'homofòbia i celebra declaracions de bisbes i ministres que ens consideren malalts i desviats", clamà el jove Jandro Gómez.

Així mateix, els portaveus reivindicaren "més programes de prevenció i tractament de les malalties de transmissió sexual (MTS)", i també reformes legislatives per equiparar els drets de tota la població civil".

A més a més, l'Assemblea Antipatriarcal advertí que realitzarà nous escarnis "per assenyalar els culpables de les agressions contra el jovent i l'alliberament sexual".

De fet, activistes de l'Assemblea realitzaren a finals de maig una escarni contra una paradeta del lobby 'ultra' Derecho a vivir, que acabà amb la identificació d'una quinzena de persones de les que el protagonitzaren per part de la Policia Nacional.

stats