LA CIUTAT ENVAÏDA
Societat 19/10/2019

Bennàssar lidera la revolució arquitectònica

És impossible descriure en només unes línies el que va representar per a Palma Gaspar Bennàssar

Revisat Per Pere Rabassa
2 min

És impossible descriure en només unes línies el que va representar per a Palma Gaspar Bennàssar. Durant els més de 35 anys que va durar la seva carrera professional, va tenir un vessant públic i un de privat, no absent de contingut polític important dins la construcció de la ciutat. El detall de la vida i obra de Gaspar Bennàssar està ben presentat en un excel·lent llibre que va escriure la seva neta, Maribel Bennàssar. Així i tot, volem fer algunes observacions per facilitar la comprensió de l’obra de Bennàssar i situar-la en la història de Ciutat.

Gaspar Bennàssar fou l’arquitecte municipal des del 1901, responsable de gestionar l’enderrocament de la murada i dur endavant l’aplicació del Pla de l’Eixample. Nascut a Palma el 1869, va ser contemporani d’un conjunt de personatges que varen liderar el pas d’una ciutat antiga del segle XIX a una ciutat moderna i liberal el segle XX.

Bennàssar va compartir molt estretament el projecte modernitzador de la ciutat amb persones com Miquel dels Sants Oliver, del qual era cunyat, però també amb altres com Eusebi Estada, qui considerava el seu mestre i la persona més qualificada i compromesa amb la millora de la ciutat. Personatges com Enric i Bernat Alzamora, Antoni Gelabert, Antoni Maura, Alexandre Rosselló, Antoni M. Alcover, Joan Alcover, Pere Joan Campins, Gabriel Alomar, Francesc Roca, Guillem Reynés, Jaume Alenyar, Maria Antònia Salvà, Pilar Montaner, Francesc Palmer, Maria Mut, Manuel Salas, Valeriano Weyler, Josep Tous, Bernat Calvet, Pedro Garau, Guillem Forteza, etc. compartiren amb ell il·lusions i projectes per a Ciutat, algunes vegades amb intensos debats.

Políticament volia situar-se a distància dels conflictes entre els diferents corrents liberals i conservadors, encara que estava vinculat per filosofia i per família al maurisme, tan dominant a la ciutat de Palma de principi del segle XX. Aquesta vinculació ideològica li va provocar algunes picabaralles amb el regionalisme, liderat, entre d’altres, per Guillem Forteza, arquitecte i polític, crític amb l’obra de Bennàssar. Sobre aquests debats i la figura de Forteza en la construcció de la ciutat moderna en parlarem en un altre capítol.

Gaspar Bennàssar va ser l’encarregat de fer viable l’enderrocament de la murada, juntament amb Jaume Aleñar i Eusebi Estada, i fer créixer la nova ciutat a l’eixample que havia dibuixat Calvet. Sens dubte, Bennàssar va ser el més destacat entre els destacats de final i principi de segle. La seva obra pública i privada va ser excepcional i la seva presència a la vida ciutadana era intensa, per això se’l coneixia com l’Arquitecte. Va morir el 1933 a Barcelona i, com la majoria de companys del seu temps, no arribà a viure la Guerra Civil. El destí els va estalviar veure com molts dels seus somnis se n’anaven en orris. Amb ells també s’acabarà un esforç col·lectiu sense precedents a Ciutat.

stats