URBANISME
Societat 04/06/2013

Bauzá reactivarà el palau de congressos amb 35 milions

El Govern no pagarà Acciona fins a l'octubre

A. Zurimendi
2 min

Palma.El Govern balear assumirà el cost de reactivar les obres del palau de congressos. De fet, ahir es comprometé a pagar 35 milions d'euros a Acciona, l'empresa constructora, el proper mes d'octubre. Aquesta injecció de doblers podria suposar el reinici de la feina, paralitzada des del juliol passat.

L'Ajuntament de Palma deixà de pagar Acciona fa quasi un any, després que el primer concurs d'explotació quedàs desert i el segon s'anul·làs perquè l'oferta d'Hotels Meliá fou insuficient.

Així que Acciona no dubtà a cridar els seus obrers a l'oficina i a aturar els treballs. L'Ajuntament ja havia acumulat fins aquell moment un deute de més de 35 milions d'euros amb la constructora. Aquesta quantia és més o manco la meitat dels doblers que es necessiten per acabar les obres (73 milions, a hores d'ara).

Per tant, encara faltarien un mínim de 38 milions d'euros més. La jugada es completa amb els diners que Cort preveu aconseguir de la venda de l'hotel annex al palau, xifrada en una quantitat que frega els 35 o 40 milions d'euros. De fet, l'Ajuntament creu que la separació legal dels dos immobles (a fi que es puguin gestionar per dues empreses diferents) ha estat un revulsiu per atreure inversors.

En tot cas, el reinici de la feina no és automàtic ni té data concreta. Però tant a Cort com al Consolat de Mar consideren que la incertesa es dissiparà els pròxims mesos, quan el sector privat vegi que l'Administració també s'hi implica i hi injecta doblers públics. D'aquesta manera incentivaran l'interès de les cadenes hoteleres i de les empreses d'organització de congressos. Cort assegura que 17 empreses hi han mostrat interès en les darreres setmanes.

De fet, l'Ajuntament ja està preparant els plecs de condicions del tercer concurs d'explotació, que previsiblement serà llançat abans que el Govern balear injecti els 35 milions d'euros.

Pagament a proveïdors

Segons explicà ahir el portaveu de Cort, Julio Martínez, el Govern balear aconseguirà els doblers mitjançant el mecanisme de pagament a proveïdors de l'executiu central, aprovat pel Ministeri d'Hisenda i destinat exclusivament a les comunitats autònomes.

Martínez recordà que l'abonament dels 35 milions a Acciona era d'obligat compliment per poder tornar a plantejar-se el reinici de les obres. També es mostrà optimista pel que fa al pagament de la resta de del deute que Cort manté amb la constructora. "Es podria executar mitjançant diverses fórmules, com pagaments mensuals o per actuacions d'obres finalitzades", defensà ahir Martínez. Finalment, assegurà que estan negociant la fórmula que permeti a les comunitats autònomes reportar els pagaments als ajuntaments.

El palau de congressos continua sent un gran focus de despesa, fins i tot aquests mesos amb la feina aturada. De fet, tot just els treballs de manteniment tenen un cost de devers 580.000 euros mensuals.

stats