MOVIMENTS
Societat 15/09/2018

Batucada reivindicativa i solidària

Tambors per a la Pau, música i percussió per sensibilitzar i donar suport al canvi social

Blanca Garau
3 min
Els membres de Tambors per a la Pau, encara que sumats amb la vintena de Colomets per a la Pau siguin més d’una seixantena d’esperits joves, tenen moltes ganes de fer del món un lloc on tots puguin aconseguir els seus somnis.

PalmaArran del moviment ‘Un altre món és possible’, nascut amb el canvi de mil·lenni, un grup de persones preocupades per dur-lo a bon port es van proposar reivindicar allò just de manera diferent: a força de tambors, balls i solidaritat.

Com ells mateixos expliquen, l’associació cultural Tambors per a la Pau està constituïda “amb l’objectiu d’usar la percussió, la música i la participació ciutadana com a eines per sensibilitzar, reclamar i donar suport al canvi social, econòmic, polític i cultural que ens condueixi a un model de convivència basat en el respecte dels drets humans, la justícia social i la pau”.

Daniel Miró és el director de la batucada; José Luis García n’és el secretari, i Susi Navarro, vocal.

“La nostra participació, a través de la percussió, està enfocada a donar suport a qualsevol manifestació i esforç a favor d’‘Un altre món és possible’, sense entrar en el joc d’oposició, sinó contribuint, tots i totes, junts, a aconseguir el canvi, sense que això ens identifiqui necessàriament amb cap organització social i/o política en particular”, expliquen.

“Assajam al CEIP Gabriel Vallseca de Son Gotleu. Ja fa quatre anys que ‘envaïm’ l’escola, encara que Tambors per a la Pau va néixer fa 18 anys, amb el moviment de les ONG en xarxa”, diuen.

Entre tots tres exposen un sentiment únic: “La necessitat de reivindicar les causes en què creiem sumant-nos als xiulets, als crits i a la indignació de la gent, sent un altaveu i comunicant un altre tipus d’energia com la que neix de la percussió, de la batucada”.

Després de participar en la manifestació de 2001 amb el ‘No a la guerra’, varen decidir fer alguna cosa més seriosa. “Amb nous ritmes i més gent, vam decidir consolidar-nos com a agrupació, obrint el grup a més gent, treballant aspectes musicals, estètics i de sensibilització per diferents causes”, relaten.

Fa 16 anys que es van constituir oficialment, encara que la seva història ja ha complit la majoria d’edat.

“Volem ser l’altaveu de la gent. Sempre que hi hagi una causa que s’ajusti als principis de l’assemblea de Tambors aquí serem, perquè la música és l’excusa per reivindicar una societat més justa”, remarca Daniel Miró.

Colomets per a la Pau

De Tambors per a la Pau sorgeixen també altres projectes que funcionen molt bé: per a infants i joves de 10 a 16 anys, Colomets per a la Pau, i Tambors del Mediterrani, amb els Amics del Poble Sahrauí i SOS Mamás.

Colomets per a la Pau funciona gràcies a l’equip format per Noelia Arbós, Nacho Flores, Loren Adrover, Ana Merino i Susi Navarro. L’activitat neix de l’esforç d’un antic membre de Tambors i professor d’Educació Física del Gabriel Vallseca, Joan Miquel Serra, i Assun Gallardo, la directora del centre.

Aquest projecte fa més de 3 anys que funciona i crea un espai de convivència i educació per a la pau entorn de la percussió, a la vegada que ofereix una activitat sana, divertida i enriquidora al barri de Son Gotleu.

“Nosaltres ho volguérem continuar i, fins i tot, els nins que passen a estudiar a l’institut encara venen, i això diu molt a favor del projecte”, conta Navarro.

Tambors del Mediterrani

Enguany s’ha fet la primera edició de Tambors del Mediterrani, “un projecte de percussió social que hem dut a terme durant aquest estiu amb nins i nines d’entre 10 i 15 anys, en què han participat els petits sahrauís acollits aquí de vacances”, relata José Luis García.

Com a continuació de Colomets per a la Pau, “amb Tambors del Mediterrani hem volgut fer una passa més cap a la nostra visió de la música i l’acció social, convertint el fet de tocar un tambor en una experiència col·lectiva en què aprendre a compartir, escoltar, respectar, treballar en equip, desenvolupar la confiança, l’autoestima i connectar amb altres persones i cultures”, precisa Navarro.

stats