Salut confirma 6 nous contagis a la mateixa residència de gent gran

Per primera vegada des del 25 d'abril augmenten els positius actius a les Illes, amb 9 casos més 

La Conselleria de Salut ha informat d'un lleuger rebrot amb els positius actius a les Illes, amb un augment de 9 casos. És la primera vegada des del 25 d'abril que pugen els contagis actius a les Balears. Amb tot, cal recordar que ara es fan moltes més proves d'anticossos: entre 2.500 i 4.000 per dia. En total, s'han fet 79.473 proves de laboratori (63.333 PCR i 16.140 proves d’anticossos).

També ha confirmat 5 nous positius entre usuaris de residències i 2 més entre treballadors. Fonts de la Conselleria han confirmat a l'ARA Balears que tots els usuaris infectats i un dels professionals són de la residència Borenco, on ja s'havien detectat contagis abans. Amb aquestes dades, la situació a les residències és la següent: hi ha 89 usuaris amb el contagi actiu, 174 han superat la infecció i 84 han mort. En el cas dels treballadors, 50 continuen contagiats i 109 s’han curat.

Per la seva banda, el Ministeri de Sanitat ha indicat que s'han detectat a les Balears 17 nous contagis de coronavirus, amb els quals ja són 1.982 el total de casos detectats per PCR a l'Arxipèlag des de l'inici de la crisi sanitària. No hi ha hagut cap decés més, a banda de l'home jubilat de 71 anys que va morir a l'hospital Mateu Orfila de Menorca després d'haver estat 67 dies ingressat a la unitat de cures intensives. Així, el nombre de víctimes mortals és de 217.

Quant als curats, sis persones més han aconseguit superar el virus en les darreres hores -un increment del 0,4%-, amb els quals el total de pacients curats a les Illes arriba a 1.519. D'altra banda, el Ministeri de Sanitat ha informat que cap persona ha hagut de ser hospitalitzada ni tampoc ningú ha estat ingressat a l'UCI, de manera que la xifra total de pacients que han necessitat cures intensives es manté en 171 i el nombre de casos que han requerit hospitalització, en 1.136. 

Així, la situació als hospitals es manté com la jornada d'ahir: a Mallorca hi ha 149 persones hospitalitzades, 24 de les quals es troben a l'UCI, i 96 persones reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus (UVAC), encara que no totes són casos positius confirmats amb prova PCR. A Menorca, hi ha 4 persones hospitalitzades (3 a l’UCI i 1 a planta), i una persona en seguiment per part de les UVAC. Pel que fa a Eivissa, són 21 les persones hospitalitzades (4 a l’UCI), mentre que 5 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i 1 a Formentera.

Des que va començar l’epidèmia, s’han detectat un total de 345 casos positius entre els professionals que fan feina en els centres sanitaris, el 17,4% dels 1.982 casos que s’han detectat en total a l'Arxipèlag fins ara. De tots aquests casos, a hores d’ara hi ha 71 professionals sanitaris que són positius actius, xifra que representa el 0,5% dels 16.000 professionals que fan feina en la sanitat de les Illes Balears. Un total de 124 estan en vigilància activa.

Per acabar, a les residències per a persones amb discapacitat la situació és la mateixa que ahir. No s’ha notificat cap cas nou i s’ha registrat una curació total entre els treballadors d’aquests centres. Per tant, han superat la malaltia els 20 treballadors que havien estat afectats pel coronavirus, a més de 35 residents, mentre que queden 2 casos actius entre els usuaris, tots dos hospitalitzats.

Espanya

El nombre de morts per coronavirus ha tornat a superar el centenar aquest dissabte a l'estat espanyol, tot i que s'ha registrat la xifra més baixa dels darrers dos mesos. El Ministeri de Sanitat ha informat que la xifra total de defuncions s'eleva fins a les 27.563, 102 més que divendres. Des del 16 de març, quan es varen notificar 17 decessos, que no n'hi havia un nombre tan baix.
 
La xifra de nous contagis es manté per sobre dels 500 diaris; en aquest cas, 515 nous positius segons les dades facilitades per totes les comunitats autònomes. Des de principis de setmana, quan es va registrar una de les xifres més baixes (373), el nombre de positius ha anat augmentant i ara ja són 230.698 els diagnosticats amb PCR des que va començar la pandèmia. En el costat positiu, 144.446 persones ja han rebut l'alta.

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF