Javier Arranz, portaveu de Salut: "Estam contents i som optimistes"

Les Balears registren només 14 nous contagis de coronavirus en un dia, la xifra més baixa del confinament 

"Estam contents i som optimistes", ha dit Javier Arranz, portaveu del Comitè de Gestió de Malalties Infeccioses del Govern aquest dissabte en la roda de premsa d'actualitzatció de dades, en la qual ha remarcat que "confirmam la tendència a la baixa".  I és que s'han registrat només 14 nous contagis de coronavirus en un dia a les Balears, segons ha informat el Ministeri de Sanitat, fet que representa un increment de l'1,1%. A més, per segon dia consecutiu, la xifra de nous recuperats -han estat 47 persones més les que han superat la malaltia- és superior a la de persones que s'han infectat amb covid-19. Es reafirma així el clar descens que assenyalaven ahir, divendres, els responsables de la Conselleria de Salut.

Arranz també ha confirmat que dues persones més han mort amb el covid-19 a les Illes, la qual cosa eleva la xifra total a 71 defuncions. També ha tingut la prevenció d'assenyalar que "tardarem  molt a dir la paraula finalitzada", en relació amb la crisi sanitària del covid-19, i no descarta que demà augmentin els nous contagis, però no dubta a assegurar que el descens es consolida.

Arranz ha dit que no té informació sobre si hi ha la possibilitat que les Balears puguin tenir mesures diferents o rebaixar abans les restriccions en comparació amb altres comunitats perquè tenen una millor evolució. Tampoc ha obviat que en el futur hi haurà nous brots i nous casos, com hi ha amb la grip, però que el que es preveu és tenir un tractament, vacunes i que la incidència tingui "menys limitació en la vida social del nostre país".

Aquest dissabte  el portaveu de la Conselleria ha destacat l'esforç alt del professional de laboratori, ja que ja s'han realitzat 10.000 PCR. Els darrers dies ha dit que es realitzen aprop de 1.000 diàries. També ha assenyalat que la baixada de casos nous no és només pel confinament, sinó també per l'evolució natural de la mateixa malaltia. 

El Ministeri ha informat que el total de casos acumulats de persones que han donat positiu en les proves del covid-19 a l'arxipèlag balear puja a 1.271 i el de persones recuperades de la malaltia, a 422, després dels 47 més que la darrera jornada han rebut l'alta, un 12,5% més. Cal destacar que els casos curats suposen el 54% del total de casos actius.

A les Illes Balears hi ha 778 casos positius actius de Sars-CoV-2, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat, és a dir, 35 manco que ahir. A Mallorca hi ha 519 persones hospitalitzades, 85 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta de persones, 514, reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus. A Menorca, hi ha 16 persones hospitalitzades (9 a l’UCI). També hi ha 39 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 57 les persones hospitalitzades (16 a l’UCI), mentre que 34 reben atenció de les UVAC a Eivissa i 1 a Formentera.

Així mateix, a les Illes Balears hi ha ara mateix 196 professionals que fan feina en els centres sanitaris que són positius actius. Un total de 414 estan en vigilància activa.

Espanya

En total, a l'estat espanyol ja hi ha 124.736 contagiats i 11.744 difunts, 809 més en les darreres 24 hores -cosa que suposa baixar per primer cop en dos dies de la barrera rècord en termes absoluts dels 900 morts-, segons el nou balanç de dades del Ministeri de Sanitat. És més, es tracta de la menor xifra en termes absoluts en una setmana. En termes percentuals, l'increment de morts també baixa d'un 9,3% en les dades de divendres a un 7,4% en les d'aquest dissabte. Pel que fa als contagis, també hi ha un petit descens, d'un 6,8% a un 6%.

EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF