Les Balears registren 22 nous contagis i 4 morts més per coronavirus

Les Illes mantenen la tendència de davallada amb una xifra de 1.293 casos acumulats de covid-19 i 75 defuncions

El Ministeri de Sanitat ha informat que el total de casos acumulats de persones que han donat positiu en les proves del covid-19 a l'arxipèlag balear puja a 1.293, després de comunicar aquest diumenge la detecció de 22 nous contagis de la malaltia a les Illes. Això significa que la tendència de descens es manté, tal com ha afirmat aquest diumenge el portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz: "Continuam la línia descendent. És una bona informació". Tot i així, ha lamentat que la malaltia encara continua causant la mort a Balears i ha informat de 4 persones més en un dia, fet que eleva la xifra de decessos a 75.

A les Illes Balears, hi ha 757 casos positius actius de Sars-CoV-2, d’acord amb les dades del Ministeri de Sanitat, és a dir, 21 manco que ahir. Arranz comenta que, malgrat que sembla que "s'ha superat el pic, no descarta que aquesta setmana que ve se'n puguin produir de nous". D’altra banda, 461 persones s’han curat, la qual cosa implica 39 més que la darrera jornada, un 9% més. Cal destacar que els casos curats suposen el 61% del total de casos actius.

En relació amb les quatre persones que han perdut la vida amb covid-19, Arranz ha assenyalat que en principi són tres d'Eivissa i una de Mallorca, una informació que encara s'ha de validar. "Em permetin donar informació agafada amb pinces", ha assenyalat el portaveu de Salut, que ha remarcat que li "sabria molt de greu equivocar-se".

Hospitalitzats, atesos a domicili i sanitaris

Quant a la situació als hospitals, a Mallorca hi ha 515 persones hospitalitzades, 85 de les quals es troben en unitats de cures intensives. La resta, 581, reben atenció per part de les unitats d’atenció al coronavirus. A Menorca, hi ha 17 persones hospitalitzades (10 a l’UCI). També hi ha 39 persones en seguiment per part de les UVAC. A Eivissa, són 55 les persones hospitalitzades (16 a l’UCI), mentre que 38 persones reben atenció de les UVAC a Eivissa i 1 a Formentera.

Així mateix, a les Illes Balears hi ha ara com ara 194 professionals que fan feina en els centres sanitaris que són positius actius. Un total de 407 estan en vigilància activa. En relació amb els sanitaris, el doctor Javier Arranz ha apuntat que a les Illes encara no s'aplica el nou protocol estatal que es va aprovar el 31 de març i que estableix que els sanitaris positius sense símptomes s'han de reincorporar al cap de set dies si no tenen febre. "Encara no està adaptat. A les Balears, si hi ha símptomes, es fa la PCR, i si hi ha infeccio, s’aparta i se'n fa un seguiment", ha dit. 

Les Balears, laboratori per obrir les restriccions

Arranz ha comentat que les Illes Balears, igual que les Canàries, per la insularitat, podrien ser un territori per "provar de quina manera es pot fer el desescalament [del confinament]. Seria una possibilitat", ha dit. També ha deixat clar que la decisió depèn del govern espanyol i que entén que s'han d'aplicar criteris de solidaritat, perquè les altres comunitats no han de veure criteris diferenciats per territoris. 

El portaveu de Salut ha dit que a les Balears es podria observar què passa si es relaxen els requisits de l'estat d'alarma, la qual cosa podria significar "que augmentassin els casos [de contagi] de manera brusca. Podrien ser un laboratori per veure què passa".

Espanya

Continua la tendència a la baixa a l'Estat pel que fa contagis, morts i ingressos a l'UCI pel covid-19. Si ahir dissabte s'assolia l'increment diari de morts més baix dels darrers vuit dies , ara ja en són deu. D'acord amb les darreres dades facilitades pel Ministeri de Sanitat, en les darreres 24 hores han mort 674 persones per coronavirus a Espanya, 135 menys respecte de les dades d'ahir dissabte, i hi ha hagut un increment de 6.023 contagis i 329 ingressos a l'UCI.


EDICIÓ PAPER 30/05/2020

Consultar aquesta edició en PDF