Societat 15/08/2020

Les Balears baten tots els rècords de contagis i la situació encara pot empitjorar

Des de dia 27 de juliol els casos actius de coronavirus no aturen de créixer. De 132 malalts s’ha passat a 1.509, encara que la majoria són atesos pels sanitaris d’Atenció Primària, desbordats de feina

Maria Fuster
5 min
Les Balears baten tots els rècords de contagis i la situació encara pot empitjorar

PalmaLa tensió augmenta dia a dia entre el personal sanitari i els responsables polítics de les Balears perquè la corba de nous contagis i de casos actius de covid-19 -aquests darrers han arribat als 1.509- no atura de créixer. El ritme és ara més accelerat que mai. Aquesta setmana s’han superat amb escreix tots els rècords de detecció. De dilluns a divendres, Salut va comunicar 1.127 contagis nous. Segons aquesta xifra, a les Illes s’han detectat en cinc dies més de la quarta part del total de casos acumulats durant els sis mesos de pandèmia: 4.180. “És el moment de no banalitzar”, va assenyalar dijous la consellera de Salut, Patrícia Gómez. “Tenim pacients joves ingressats a l’UCI, un de 20 anys i un de 30, sense patologies prèvies”, va dir, a més de remarcar que, tot i que un 70% dels infectats amb coronavirus són asimptomàtics o lleus, “d’aquí a 10 o 15 dies una part poden estar hospitalitzats i tenir conseqüències greus”.

El discurs oficial no era abans tan preocupant. El portaveu del Comitè de Malalties Infeccioses, Javier Arranz, assenyalava fa poc que l’augment de xifres de nous contagis eren “bones notícies”. L’increment, segons deia Arranz, era conseqüència directa de la feina de recerca activa a càrrec de 190 infermeres que esbrinen si els contactes estrets dels positius en coronavirus també s’han infectat amb la malaltia. Amb aquesta informació es fa l’aïllament de tots els possibles casos i el seguiment i l’atenció dels confirmats amb l’objectiu d’aturar el contagi. Però el mateix Arranz ha reconegut ara que l’augment de casos també està relacionat amb el fet que la taxa de contagi creix. “En les proves s’observa una tendència durant les darreres setmanes que indica que cada vegada hi ha més resultats positius”, va dir. En aquest sentit també es manifesta el metge microbiòleg de l’Hospital de Manacor Xavier Mesquida. “Tots estam preparats per al que pugui venir, hi ha preocupació”, assenyala, i recorda que “a principi de juny pràcticament no hi havia res. És evident que la transmissió ha augmentat”. Tal com recorda aquest metge de l’Hospital de Manacor, des de començament de juny fins a mitjan juliol la Conselleria va informar de molt pocs casos nous. Durant aquell temps, pràcticament la meitat dels dies es detectaven dos, un o cap contagi. A partir del 27 de juliol les xifres es disparen, com es veu a la gràfica. Aquell dia, Salut informa que hi ha 24 positius i des de llavors s’inicia una tendència ascendent constant del nombre de pacients actius: es passa de 132 a 1.509 malalts de coronavirus en tres setmanes. Una quantitat de pacients actius molt superior als 915 casos actius del 31 de març, el dia que fins fa poc figurava com el pic més alt de la pandèmia a les Illes.

Tot i els rècords de nous contagis, això no es reflecteix de moment en la gravetat de la incidència sanitària. Durant el mes de maig, 33 persones varen perdre la vida amb coronavirus i des de l’1 de juny fins ara, els morts per covid-19 han estat cinc. A més, durant més de 21 dies consecutius no hi va haver cap defunció. Actualment, la pressió assistencial als centres hospitalaris no es pot comparar amb la de finals de març, ni la del mes d’abril. Segons la Conselleria de Salut, en tots els mesos de pandèmia a les Balears, el dia de major ocupació de llits hospitalaris va ser el 4 d’abril, amb 456 ingressats. Dos dies més tard, el 6 d’abril, va ser el moment en què hi havia més persones a cures intensives, exactament 115. Al tancament d’aquest diari, les xifres eren molt inferiors que mesos enrere: hi havia quatre vegades menys persones amb coronavirus ingressades als hospitals, 122, 17 de les quals eren a l’UCI.

Les Balears baten tots els rècords de contagis i la situació encara pot empitjorar

Sobrecàrrega a l’Atenció Primària

De les 1.982 persones que atén el servei de salut per contagi de coronavirus, un 93,8%, és a dir, 1.860, són ateses a casa seva per personal dels centres de salut. “No s’ha visibilitzat gaire el que es fa a Atenció Primària, perquè els malalts greus estan a l’hospital. Però en les darreres setmanes ha augmentat molt la demanda d’assistència”, es queixa María José Sastre, presidenta del Col·legi d’Infermeres de les Balears. De fet, el sindicat d’infermeres SATSE i el Sindicat Mèdic de les Balears reclamen que es contracti més personal perquè no donen a l’abast. SATSE remarca que les infermeres, a banda de la seva feina habitual, fan detecció de positius covid-19, les PCR, el rastreig i el seguiment telefònic, i que la sobrecàrrega de feina acaba amb casos de crisi d’ansietat i síndrome burnout entre el col·lectiu d’infermers. La consellera recorda que per donar resposta a la pandèmia la plantilla de sanitaris ha estat incrementada amb 900 persones. Actualment, confessa a l’ARA Balears, s’ha arribat a un moment en què a les Illes ja “no és fàcil trobar un metge de família i tampoc no hi ha infermeres aquí. Hem fet una crida a altres comunitats”. La consellera ha assenyalat que la setmana que ve s’afegiran a l’equip de rastreig 30 infermeres, deu persones que se sumaran a l’equip tècnic de salut pública encarregat d’analitzar els orígens dels contagis i dues persones que s’incorporaran al 061.

Un dels majors problemes actuals són les dificultats per atendre de manera adient els pacients per telèfon. Cal assenyalar que, malgrat que s’ha recuperat l’atenció presencial, es manté la telefònica. Durant aquesta setmana, segons Salut, el 60% de l’atenció va ser per telèfon. Es varen fer 9.662 cridades. La presidenta del Col·legi d’infermeres assegura que hi ha dies que “les línies estan saturades. Es fa imprescindible que això es millori, perquè hi ha pacients que acaben anant a urgències perquè el centre de salut no agafa el telèfon”. La consellera afirma que estan pendents d’incorporar 400 noves línies. “Està havent-hi incidències”, admet Gómez. “Els professionals volen donar resposta, però necessiten les línies i Telefònica ens les va donant així com pot”, diu.

Gómez creu que la tendència d’augment de casos podria continuar. Tot i que aquest divendres, amb 134 nous contagis, la xifra va ser més baixa que els quatre dies anteriors -per damunt dels 220-, continuen encesos els llums d’alerta. Encara s’han de publicar al BOIB mesures més restrictives per frenar els contagis, la majoria dels quals es produeixen en les reunions socials. Precisament aquesta setmana es va assolir el rècord de brots detectats: 19. “No esperàvem que això passàs ara, pensàvem que seria a l’octubre”, lamentà la consellera de Salut. Això sí, també assegurà que estan preparats per al que pugui arribar. Les Balears disposen de 1.411 llits entre públics i privats, i de 302 llits d’UCI, el triple del que va caldre en el moment més dur de la pandèmia.

stats