Balears té prop de 8.000 afectats de Pàrkinson, cada vegada més joves

En el dia mundial de la malaltia, la federació espanyola informa que d'aquí a 20 anys s'haurà duplicat el nombre de diagnosticats

A Balears hi ha prop de 8.000 persones afectades de Pàrkinson. Aquesta dada es recorda aquest dimecres 11 d'abril, el dia mundial de la malaltia, tot i que dia 14 es posarà una taula informativa davant El Corte Inglés de les avingudes, a Palma.

Mentrestant, la federació espanyola alerta que el nombre de diagnosticats s'haurà duplicat d'aquí va 20 anys i triplicat l'any 2050, però, probablement, la dada més alarmant és que “cada vegada els malalts són més joves”, segons que explica el president de l'associació balear, Pedro Femenías. “La setmana passada, una jove de 29 anys”.

Actualment hi ha investigacions sobre el Pàrkinson, però encara no se n'ha trobat el més important: ni la causa ni el remei. “Fins ara només se'n poden pal·liar els efectes. Amb una medicació adequada es millora la qualitat de vida i s'allarga l'envelliment del pacient”, explica Femenías.

La detecció precoç del Pàrkinson és tan important com dificultosa. “És difícil detectar-lo perquè els símptomes són petites molèsties a les quals ningú no dona importància. A més, no hi ha cap prova específica”, lamenta. Com tots els col·lectius de malalts, demanam a l'administració un esforç per atendre més i millor el pacient. “Al final, sempre anam endarrerits en les consultes mèdiques o les activitats assistencials. Un logopeda, un psicòleg... són necessaris en l'acompanyament de la malaltia.

A l'àmbit estatal hi ha entre 120.000 i 150.000 malalts de Pàrkinson. Cada any se'n diagnostiquen 10.000 casos nous. El 70% dels malalts tenen més de 65 anys, però un 15% ja són menors de 50.EDICIÓ PAPER 14/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF