Les Balears són una de les quatre comunitats de l'Estat que no disposen d'un pla autonòmic de càncer

Aquesta és una de les conclusions recollides per l'AECC en l''Informe sobre l'atenció psicològica a pacients de càncer i familiars a Espanya'

Les Balears són una de les quatre comunitats de l'Estat en què manca un pla autonòmic de càncer, malaltia per la qual 4.986 persones afectades varen necessitar tractament psicològic especialitzat el 2018. Aquesta és una de les conclusions recollides per l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) en l'estudi de l'Observatori del Càncer titulat 'Informe sobre l'atenció psicològica a pacients de càncer i familiars a Espanya'.

L'informe indica també que el 94% de les comunitats autònomes o bé no ofereix tractament psicològic especialitzat a pacients amb càncer i als seus familiars o el que hi ha és insuficient, i només Catalunya té inclosa, amb recursos propis, aquesta atenció integral, encara que no arriba al cent per cent de la població. A més, gairebé la meitat dels hospitals públics tampoc no ofereixen aquesta prestació.

Aquestes són les principals conclusions de l'estudi de l'AECC fet públic aquest dilluns amb motiu del dia mundial d'aquesta malaltia, que revela també que 13 de les 17 comunitats disposen d'algun tipus de planificació respecte del càncer i que dues l'incorporen en el seu pla general de salut.

En canvi, les Illes Balears, les Canàries, Cantàbria i Múrcia tenen ni han tingut en el passat plans específics i, d'aquelles que els posseeixen, en gairebé la meitat (46%) no estan vigents.

Així, només el 34% de la població a Espanya està coberta per una política específica en càncer "actualitzada i en vigor", ha advertit Carmen Yélamos, responsable de psicooncologia de l'AECC, que ha assenyalat que les diferències en el grau d'actualització dels plans "és molt variable, i n'hi ha alguns d'obsolets des de fa cinc o, fins i tot, deu anys".

Això, malgrat que a Espanya hi ha actualment gairebé 236.000 persones afectades per la malaltia que necessitarien tractament psicològic especialitzat i que en el 30% dels casos desenvoluparan algun tipus de trastorn psicopatològic que requerirà aquesta atenció.

Yélamos ha assenyalat que el càncer genera un "important sofriment" psicològic i malestar emocional en el 50% dels casos, ja que es tracta d'una malaltia que continua associada a dolor, mort i depressió, i suposa un fort impacte emocional en el pacient, en la família i en tot el seu àmbit.

L'informe s'ha presentat en el marc del VIII Fòrum Contra el Càncer i s'ha centrat en la participació de pacients i familiars, deixant patent el que significa per a ells el "dolor emocional" i el que suposa poder tenir accés a atenció psicològica durant la malaltia.

L'estudi, que s'ha fet analitzant 10.000 persones (74% dones i 26% homes, entre pacients i familiars) a les quals s'ha donat tractament psicològic a l'AECC, revela que el 48% dels hospitals no disposen de personal propi per oferir atenció psicològica, una manca més freqüent en els petits, en els quals el percentatge supera el 62%.

A més, en el 52% restant en què s'ofereix algun tipus d'atenció, aquesta és insuficient i en 7 de cada 10 hospitals el personal no pot donar atenció psicològica als familiars o acompanyants. Segons l'informe, en el 93% dels hospitals és habitual que els malalts i familiars recorrin a entitats sense ànim de lucre per rebre atenció psicològica.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF