Balears, la tercera comunitat amb un major augment del preu de l'habitatge nou

Els habitants de les Illes han de destinar el sou íntegre de 15,4 anys per pagar la seva casa

El preu d'un habitatge nou ha augmentat a les Balears un 5,8% el 2018. Aquest increment és el tercer més elevat de l'Estat, només darrere de Catalunya (7,7%) i Madrid (7,5%), i per sobre de la mitjana estatal del 5,4, segons l''Estudi de Mercat d'Habitatge a les Illes Balears i a les Illes Canàries'.

L'informe de Societat de Taxació indica que a Palma els preus han pujat un 5,8% respecte de l'any passat, arribant als 2.056 €/m². L'Índex de Confiança Immobiliari va disminuir durant el quart trimestre de 2018 a l'Arxipèlag de 59,7 punts a 59,2. La mitjana de l'Estat també va baixar i va passar de 57,7 a 57 punts. 

Pel que fa a l'índex d'esforç immobiliari (el nombre d'anys de sou íntegre que un ciutadà amb ingressos mitjans necessita destinar a la compra d'un habitatge de tipus mitjà), revela que Balears és la comunitat autònoma on més esforç és necessari per a la compra de tot Espanya, amb 15,4 anys de sou íntegre i un nou augment respecte dels 14,8 anys recollits en el registre de 2017. La mitjana estatal se situa en 7,6 anys de sou per a la compra d'un habitatge de tipus mitjà.

L'índex d'accessibilitat (relació entre el poder adquisitiu real d'un ciutadà mitjà i el teòric necessari per a l'adquisició d'un habitatge) a les Illes empitjora respecte del de fa un any i passa de 54 a 51 punts. Aquesta comunitat continua presentant l'índex d'accessibilitat a l'habitatge més baix de tot Espanya. La mitjana estatal també baixa i passa de 104 a 102 punts. 

Societat de Taxació ha publicat també la nova edició del mapa del 'Temps Urbanístic', en què ofereix una visió global de la situació del mercat del sòl a Espanya i indica que a les Illes continua el creixement de l'activitat immobiliària, encara que s'aprecia també certa moderació en la velocitat d'aquest creixement i preus del producte finalista molt elevats.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF