CIÈNCIA
Societat 22/06/2018

Les Balears, a la coa estatal d’inversió per a investigació

Hi ha 2,5 científics per cada 1.000 habitants, davant una mitjana estatal de 5,5

Sabrina Vidal
4 min
INCENTIUS  Enguany s’han incrementat els límits de les deduccions que ja existien.

PalmaBalears no convenç els investigadors. La comunitat es troba a la coa estatal en nombre de científics respecte del total de la població ocupada, amb un índex de 2,5 investigadors per cada 1.000 habitants. La mitjana en l’àmbit estatal és de 5,5 científics.

No només això: el pressupost anual de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (Idisba), que era de 700.000 euros l’any 2017, s’ha incrementat fins a arribar a 1.165.000 en dos anys, i amb ajudes externes o projectes subvencionats ja sigui pel SOIB o a través de l’Impost de Turisme Sostenible, ha arribat als 5,5 milions de pressupost. Però, tot i això, suposa un percentatge molt baix d’inversió del Producte Interior Brut (PIB), ja que no arriba un 0,4%.

Les darreres xifres publicades a l’Institut Nacional d’Estadística són del 2016, quan l’Estat invertia un 1,22 del PIB en investigació, tres punts més que l’any anterior, amb una mitjana d’1,19. La investigació ha estat sempre una de les partides pressupostàries que més han patit les retallades, especialment a les Balears on la inversió del 2015 era un 0,32% del PIB i el 2016, un 0,33.

Les dades del 2017 es faran públiques a final d’aquest any, però ja es coneix que aquest rànquing l’encapçala el País Basc, amb una despesa total del 2,12% del PIB, una xifra que és, de mitjana, fins i tot superior que la de la Unió Europea i que situa el País Basc al mateix nivell que França i Eslovènia. Només Navarra, Madrid i Catalunya superen l’1,5% d’inversió en investigació.

Amb tot, la gran mancança, sobretot a les Balears, és la inversió privada en investigació. El motiu podria ser el fet que és una comunitat eminentment turística i enfocada al sector dels serveis. La Conselleria de Salut la compara amb el País Basc, on el 70% de la inversió en R+D+I és privada i té relació amb el sector de la indústria. A Balears, la inversió no arriba al 30%, mentre que la mitjana espanyola és del 55%.

Incentius a la inversió privada

El passat mes de febrer es va presentar a la incubadora d’empreses del Parc Bit una sessió informativa dirigida a emprenedors per presentar els incentius fiscals per a inversions en projectes i empreses dedicades a la investigació i la innovació que fa efectives la Direcció General d’Innovació i Investigació.

Enguany s’han incrementat els incentius que ja existien, i s’han passat els límits de 600 euros a 6.000 i 12.000. Per a les empreses de nova creació, hi ha un 35% de deducció, fins als 6.000 euros. I per a empreses derivades d’un organisme públic d’investigació, una deducció del 50%, fins a 12.000 euros.

La intenció del Govern és afavorir la inversió en ciència i en empreses innovadores, així com beneficiar les persones físiques que facin una aportació econòmica a un organisme públic d’investigació o a un projecte d’investigació, que suposen un 25% de l’import aportat per a aquesta finalitat, que tindrà un retorn a la declaració de la renda, amb un import màxim de 6.000 euros.

Segons que explicà en el seu moment la consellera de Turisme i Innovació, Bel Busquets, el foment de la inversió privada és un dels objectius que han d’assolir les administracions en el marc de l’estratègia Europa 2020, que reclama atreure la inversió privada.

Decret de carrera investigadora

Una de les mesures que vol servir de crida per als experts és la posada en marxa d’un estatut del personal de l’Idisba, actualment l’únic institut d’investigació sanitària de la Comunitat Autònoma.

L’estatut s’aprovarà a final d’any o principi del 2019 per mitjà d’un decret, després de passar la tramitació administrativa que s’inicia la setmana que ve, amb l’obertura del termini d’exposició pública.

El gruix de les condicions, però, ja és damunt la taula. El decret crearà un marc regulador específic per a uns treballadors que actualment tenen les mateixes condicions laborals que la resta del sector públic instrumental de la Comunitat. El text defineix la carrera investigadora, de quatre etapes successives amb un increment de responsabilitat i remuneració (investigador en formació, investigador postdoctoral, associat, titular i professor d’investigació), així com recomana la Unió Europea.

A més, fa una crida a la captació de talents i atorga estabilitat laboral als participants dels programes Ramón i Cajal i Miguel Servet, que fins ara no existia. “En acabar la beca, molts investigadors havien de partir de nou a un altre indret europeu”, explica la directora general d’Acreditació, Docència i Recerca, Marga Frontera. Ara es donarà la possibilitat, segons uns criteris avaluadors, d’aconseguir una plaça fixa indefinida d’investigador dins l’Idisba, que actualment només té una persona, Dora Romaguera.

Segons Frontera, dins l’Idisba ara mateix només hi ha dos contractes estabilitzadors. Es vol que, després de l’aprovació del decret, en un termini de set o vuit anys, hi hagi una plantilla fixa de 10 o 12 investigadors. “Per cada euro que invertim en un investigador hi ha un retorn de tres euros en benefici de la societat”, explica.

la UIB, l’Idisba i l’AECC promocionaran la recerca científica

La consellera de Salut, Patricia Gómez, en representació de l’Idisba; el rector de la UIB, Llorenç Huguet, i el president de l’AECC), Javier Cortés, signaren aquest dijous un conveni marc de col·laboració per a projectes i activitats destinades al foment i a la promoció de la recerca científica. La signatura d’aquest acord vol establir sinergies de col·laboració entre les tres institucions per a l’execució de projectes relacionats amb la investigació en càncer en aquesta comunitat autònoma. La col·laboració s’estendrà inicialment a una línia d’actuació basada en la realització d’accions per acostar la ciència i la recerca a la societat, i difondre la importància dels avenços científics en salut i l’impacte que suposen per a l’ésser humà. Addicionalment, l’acord estableix un marc que permetrà la signatura de convenis específics per a la realització de projectes d’investigació en diverses línies de recerca, així com el desenvolupament de treballs de fi de màster i tesis doctorals relacionades amb la malaltia.

stats