Societat 15/07/2020

Les Balears i Múrcia, les comunitats més relaxades de les que obliguen a dur mascareta

Només a les Illes s'estableix una gradació a partir de 25 euros entre les multes per no portar-la, a la resta són com a mínim de 100 euros

M. Fuster
3 min
Vianants, a Palma, la majoria amb el nas i la boca tapats per mascaretes.

PalmaLes Balears i Múrcia són, de les comunitats on s'obliga a dur mascareta al carrer, les que tenen una norma més relaxada. A diferència dels altres territoris (Catalunya, Andalusia, la Rioja i Aragó) ni el Govern balear ni el murcià no exigeixen dur-ne a les platges ni al voltant de les piscines. A les Illes s'especifica que no cal dur-la sempre que l'afluència de persones permeti mantenir la distància interpersonal de seguretat (un metre i mig). En canvi, les altres comunitats indiquen que és necessari dur-la als passeigs per la platja –en el cas de les que tenen mar– i a les zones comunes: banys i dutxes. A Aragó, on hi ha 23 municipis que han tornat a la fase 2 flexibilitzada, l'Ajuntament de Saragossa ha establert que a les piscines municipals s'ha de dur mascareta, només se'n perdona l'ús dins l'aigua.

Pel que fa a les multes, només a les Balears s'ha parlat de gradació segons si hi ha reincidència o el risc que es provoca no duent-la. Una gradació dividida en tres trams de 25, 50 i 100 euros cada un. La resta fixa la sanció per no dur mascareta en 100 euros, tot i que Andalusia també indica que la multa pot arribar als 6.000 euros.

A Extremadura, que també n'ha establert l'obligatorietat, la normativa no menciona específicament les piscines i redueix les excepcions a l'exercici d'esport individual a l'aire lliure, als supòsits de força major o de situació de necessitat o per la mateixa naturalesa de les activitats. S'entén, doncs, que nedant tampoc cal dur-les. Per la seva banda, Astúries, que va aprovar dimarts l'obligatorietat de dur aquesta protecció, tampoc la norma no parla ni de platja ni de piscines, però especifica que és necessari el seu ús "a les vies públiques de les zones rurals quan hi hagi una aglomeració de persones, l'apreciació de les quals correspondrà a les forces i cossos de seguretat i als òrgans autonòmics i locals competents".

La sal i el sol com a aliats

Fonts de la Conselleria de Salut expliquen que cada comunitat, en funció del que concretin els seus grups d'experts i del grau de risc que vegin en cada circumstància, ha concretat més la norma d'una manera o una altra. També asseguren que, amb relació a la platja i els passeigs marítims, es basen en evidències científiques que indiquen que l'aire, el sol i el salnitre fan poc probable el contagi, tot i que sempre hi ha risc, però els experts de les Illes estan convençuts que és molt baix.

La resolució de les Illes recull moltes més excepcions que les d'altres comunitats, ja que estableix que tampoc no és obligatori usar mascareta a la muntanya i a l'aire lliure, fora dels nuclis de població, així com als passeigs marítims. Això sí, sempre que es pugui mantenir el metre i mig de distància de seguretat. També es fa una excepció per als menors de 16 anys quan participin en activitats de lleure infantil i juvenil en grups de convivència estable, en referència als campaments i casals d'estiu.

A les Balears també es pot anar sense mascareta en els centres de treball, si s'hi pot garantir la distància interpersonal d'1,5 metres. A Múrcia és obligatori dur-ne a la feina, mentre que a Catalunya només es pot prescindir de la mascareta si el despatx és individual i amb la porta tancada, o si la feina requereix una activitat física important, com per exemple a la construcció, o mentre s'està assegut a la taula de l'oficina, mentre es garanteixi la distància de seguretat amb la resta de personal. A Andalusia se n'ha de fer ús a les zones comunes de feina. A Aragó només és obligatori dur-ne al treball als espais amb accés públic.

A totes les comunitats és obligatori dur mascareta al transport públic i al cotxe privat –excepte si totes les persones són convivents–. Catalunya especifica que també és necessària per a qui vagi en patinet elèctric. Totes les comunitats també preveuen excepcions per raons mèdiques o de discapacitat.

stats