Societat 10/05/2020

L'Estat registra 143 morts diàries, la xifra més baixa des del 18 de març

S'han produït 465 noves hospitalitzacions, 36 de les quals a l'UCI, i el total de defuncions arriba a 26.621

Ot Serra
2 min
Diversos sanitaris fent una traqueotomia a una pacient a l’UCI de l’Hospital de la Vall d’Hebron.

MadridEs manté estable la xifra de morts diàries a l'Estat, per sota de les 200, però el coronavirus continua causant víctimes. Les últimes 24 hores s'han detectat 143 noves defuncions, una mica per sota de les de divendres, 179. Amb tot, es tracta de la dada més baixa des del 18 de març. Els nous contagis detectats amb PCR aquest dissabte són 621 a tot l'Estat. La Comunitat de Madrid no ha notificat encara les seves dades, de manera que la xifra és incompleta. A més, hi ha hagut 465 noves hospitalitzacions, 36 de les quals en unitats de cures intensives. "Són dades de dissabte, en cap de setmana, i s'han de valorar amb prudència", ha apuntat el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, que ha recordat que les defuncions es notifiquen amb un cert retard respecte als nous contagis.

A mitjans de setmana s'havia observat un lleuger repunt de morts i s'havia tornat a superar la xifra de 200 diàries, però els dos últims dies ha tornat a baixar. En total, des del començament de l'epidèmia han perdut la vida 26.621 persones a causa del coronavirus, mentre que 136.166 han rebut l'alta o han desenvolupat anticossos, 2.214 les últimes 24 hores. Simón s'ha mostrat optimista respecte a la majoria de comunitats i ha tornat a assenyalar que la majoria de casos actuals provenen de la Comunitat de Madrid i Catalunya.

Catalunya ja fa tres dies que se situa al capdavant en nombre de contagis, però Simón ha assegurat que les elevades xifres que s'han pogut observar últimament tenien a veure amb un retard en la notificació. Això ha fet que "es tingués la sensació que hi havia un volum de casos més gran que el real". "Eren nous diagnòstics però s'havien de situar bé en el temps", ha puntualitzat l'epidemiòleg, que ha atribuït el problema a la saturació que s'ha viscut tant als serveis assistencials i centres d'atenció primària com als laboratoris i els serveis de salut pública. Un altre factor ha sigut que ha augmentat la capacitat diagnòstica, ha afegit Simón, per bé que ha deixat clar que les xifres catalanes eren "coherents" amb l'evolució –a la baixa– de l'epidèmia.

El País Valencià, "en bona situació" per a la fase 1 d'aquí a una setmana

La comunicació a les comunitats autònomes sobre el pas a la fase 1 va comportar algun desacord, com és el cas del País Valencià, on s'ha permès el canvi d'etapa en 10 dels 24 departaments sanitaris. Simón ha explicat que les denegacions no es devien a la capacitat assistencial, sinó més aviat als riscos associats a l'evolució epidèmica, "sobretot als riscos no detectats": "Hi havia un nombre no menyspreable de casos sospitosos als quals no se'ls havien fet tests i això afavorirà que els pròxims dies sigui molt possible que tot el País Valencià estigui en bona situació per plantejar-se el pas a la fase 1".

stats