Publicitat
Publicitat

El BCE no obrirà una altra 'barra lliure' de diners si els bancs no donen crèdits a les famílies i les empreses

Mario Draghi creu que ha aconseguit controlar la inflació i nega les comparacions amb la crisi del Japó

El Banc Central Europeu ha admès que estudia obrir una nova línia de crèdit barat als bancs, una operació coneguda popularment com a 'barra lliure' perquè les entitats obtenen els diners sense pràcticament cap cost. En aquesta ocasió, però, el BCE es vol assegurar que si obre una altra 'barra lliure', els diners que agafin els bancs es facin servir per dónar préstecs a "l'economia real", segons ha explicat el president del BCE, Mario Draghi.

Els últims informes publicats per la Comissió Europea i el mateix BCE sobre la banca espanyola indiquen que les entitats financeres han usat els diners barats per comprar deute públic en comptes de prestar-lo en forma de crèdits a les famílies i les empreses. Aquesta sequera en la concessió de préstecs és un problema que dificulta la recuperació de l'economia. 

Després de l'última reunió del BCE aquest any, Mario Draghi s'ha mostrat orgullós de la seva decisió de rebaixar els tipus d'interès fins al 0,25%. Una decisió que estava "totalment justificada", ha explicat. Draghi creu que el risc de caure en la deflació han quedat enrere, però ha mantingut el seu pronòstic que la inflació seguirà baixa durant un llarg període de temps. Tot i així, ha negat qualsevol comparació amb la crisi que ha viscut el Japó els últims vint anys.

Previsions

El BCE també ha revisat lleugerament a l'alça la seva previsió de creixement de la zona euro per a l'any vinent, que ha passat de l'1% a l'1,1%. La inflació seguirà a nivells no gaire diferents dels actuals. Al novembre, l'IPC de l'eurozona estava de mitjana al 0,9% i el BCE creu que passarà a estar a l'1,1% l'any vinent i a l'1,3% el 2015.

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF