TOCAR TERRA
Societat 19/10/2018

Avenços i dificultats

Mateu Morro
3 min
Avenços i dificultats

Agromallorca

Presenta la seva innovadora gamma de productes ecològics

Agromallorca és una empresa que té l’origen a Selva, dirigida per Isabel Vicens, dedicada a produir fruites i hortalisses des del 1964. Ara a l’empresa hi treballen tres generacions de la família: els fundadors, la filla i els nets. Agromallorca és una important productora de tot tipus d’hortalisses i, en menor mesura, de fruites, amb alguns centenars d’hectàrees conrades directament a Mallorca i amb el magatzem central a Mercapalma. Aquesta setmana ha presentat la seva innovadora gamma de productes ecològics a la cadena de supermercats Eroski. Els nous productes són la tomàtiga de ramellet preparada per untar, en diversos formats, i confitures i sucs naturals, elaborats a partir de productes ecològics cultivats per la mateixa empresa. El cuiner Miquel Calent va posar de manifest el nivell d’aquests productes, elaborats a partir d’ingredients de primera qualitat, sense conservants ni additius, naturals i saludables.

Mala anyada d’oliva

L’entrada d’hortalisses de fora Mallorca pareix que no cessa

La Cooperativa de Sóller enguany es troba que les produccions de molts d’olivars són baixes o nul·les: una producció escassa, sobre la qual la mosca encara ha fet més naufraig. La humitat i la calor han afavorit la plaga en uns oliveres que duen poca oliva. Alguns olivars com el de Can Repic o Coma Sema han ajudat a fer front a la necessitat d’oliva per envasar sencera o trencada. La campanya de collita ha començat i es constata la caiguda de producció pertot arreu. Aquest fenomen no és anormal, ja que l’olivera és un arbre que sol tenir aquest comportament irregular. De tota manera, la producció d’oli de l’any passat va ser important i n’hi ha molt encara sense vendre. L’any passat la cooperativa va moldre 1.500 tones d’oliva i enguany s’espera que no passin de 400 tones. Les circumstàncies afavoreixen que es buidin els dipòsits, fent un cop més realitat allò de “no hi ha mal que per bé no vingui”.

Dificultats per als hortolans

És usadsa sad asd sad sad sad sa dsad sadsadsadsa das just

Alguns hortolans es queixen de l’evolució dels preus de l’hortalissa a Mallorca. A parer d’aquests productors, el fet que Agroïlla, la principal empresa del sector, es dividís en dues empreses i donàs origen a una nova central hortícola, Terracor, ha obert una etapa de desconcert en el mercat local, potser per un excés de producció en certs casos, que ha tombat cap a la caiguda dels preus pagats als pagesos. En l’opinió d’aquests productors, la campanya d’estiu no es presenta gaire bé, sobretot per aquesta dificultat d’aconseguir una mica de preu. En paral·lel, l’entrada d’hortalisses de fora Mallorca pareix que no cessa de pujar any rere any. Són tendències que s’haurien d’analitzar en profunditat per veure la manera d’equilibrar l’oferta i la demanda, ja que si no es fa així el pagès petit i mitjà haurà de plegar aviat.

Ajudes de la PAC

Fogaiba ha abonat vuit milions d’euros a 4.401 pagesos

El Fons de Garantia Agrària i Pesquera de les Illes Balears (Fogaiba), que depèn de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca, ha abonat vuit milions d’euros de les ajudes de la política agrària comuna del 2018 a 4.401 pagesos amb drets a les Balears (206 d’Eivissa, 26 de Formentera, 3.810 de Mallorca, 336 de Menorca i 23 de la Península). Aquesta quantitat representa una bestreta del 50 % de l’ajuda total. En anys anteriors, la bestreta va arribar al 70% de l’import, en considerar-se que concorrien circumstàncies de sequera o altres dificultats climàtiques, però enguany la Comunitat Europea sols ha permès a Espanya i Portugal aplicar un 50%, ja que ha valorat que no existeix cap situació de sequera, que ara s’ha desplaçat cap a Europa central. La rapidesa en el pagament de la bestreta de banda del Fogaiba ha estat molt ben valorada pel sector.

El sector agrari

Els professors d’FP Agrària participen en els viatges formatius

Ha estat una bona cosa la col·laboració entre agricultura i educació perquè el professorat d’FP participi en els viatges de formació, al costat de la gent del sector. D’aquesta manera, els professors d’FP Agrària estan participant en els viatges formatius, dirigits als agricultors i tècnics de les Balears, organitzats per Semilla. Aquestes visites s’estan efectuant els mesos de setembre, octubre i novembre (amb viatges monogràfics dedicats al sector boví i lleter, de fruita i hortalissa, ametler i oví, i apícola). Les explotacions innovadores, experiències d’alt valor afegit i centres de recerca agrària visitats són de Cantàbria, Astúries, Catalunya i Aragó. En aquesta iniciativa hi participen vuit docents dels cinc centres de les Balears on s’imparteixen cicles formatius de la família professional agrària.

stats