L'Audiència confirma la condemna de 8 mesos de presó a Cursach per tinença d'armes

Ha desestimat tant el recurs de la fiscalia, que sol·licitava un agreujament de la condemna, com el de la defensa de l'empresari, que va considerar il·legítim el registre de l'habitatge

L'Audiència de Palma ha confirmat la condemna a l'empresari de l'oci nocturn Bartomeu Cursach a 8 mesos de presó per tinença il·lícita d'armes.

La secció segona del tribunal provincial ha desestimat tant el recurs de la fiscalia, que sol·licitava un agreujament de la condemna, com el de la defensa de l'empresari, que va considerar il·legítim el registre de l'habitatge on es va trobar l'arma. 

L'Audiència de Palma accepta els fets declarats provats en la sentència inicial que els investigadors de l'anomenat cas Cursach varen trobar en un registre en el dormitori de l'acusat, sota el llit, una carabina de calibre 22, així com quantiosa munició en el vestidor, i més cartutxos en un altre dels seus habitatges.

La carabina no està inscrita en el registre d'armes i estava en perfecte estat, apta per disparar, segons els fets declarats provats que també recullen que Cursach va obtenir un permís d'armes el 1982, amb validesa per cinc anys, que mai no va renovar.

El jutge d'instància va declarar que no s'ha pogut establir quan va arribar l'arma a possessió de Cursach, ni com ni qui la va introduir a Espanya.

El ministeri fiscal va recórrer contra la sentència demanant l'agreujament de la condemna per la introducció il·legal a Espanya de l'arma confiscada. 

La sala confirma la sentència i assegura sobre aquest tema que no cal condemnar l'absolt (de l'agreujament del delicte) si l'absolució és fruit d'una valoració no arbitrària de la prova personal practicada en presència del jutge que dicta la sentència.

Per la seva banda, la defensa va al·legar crebant de les garanties processals i constitucionals per considerar il·legítim el registre en què es va trobar l'arma, així com infracció de llei perquè no va quedar provat l'ús de l'arma ni pretensió d'ús il·lícit per part de Cursach.

La sala desestima el primer motiu perquè aquesta petició s'ha de formular mitjançant qüestió prèvia al debat preliminar del judici i no es va fer.

Quant a l'ús de l'arma, la sala assegura que havia de ser la defensa la que determinàs que no se n'ha acreditat l'ús per part de l'acusat. "El fet de facilitar-ne la localització, el seu caràcter esportiu o la munició precintada no impedeixen, en absolut, poder considerar una probabilitat existent d'ús", afegeix el tribunal.

L'Audiència de Palma declara ferma la condemna de 8 mesos de presó i 3 anys i 8 mesos de privació del dret a la tinença d'armes.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF