Una fiscal de l'Audiència Nacional admet que no sap què fer amb la legislació antiterrorista

María Antonia Sanz reconeix a Palma, en referència al cas Valtonyc, que no té clara la línia entre l'humor negre i l'enaltiment del terrorisme

CONSTANÇA AMENGUAL / ENRIC BORRÀS

La fiscal de l'Audiència Nacional María Antonia Sanz ha evidenciat els seus dubtes sobre la legislació antiterrorista i l'aplicació que se'n fa en un acte aquest dijous a Palma. La fiscal ha explicat que la subtilesa de termes legals com adoctrinament i enaltiment del terrorisme és tan gran que en les sentències gairebé ha de fer "literatura" perquè quedi clara l'acusació. "Confés que avui dia, amb l'enaltiment [del terrorisme] gairebé no sabria què fer", ha deixat anar, despullant la seva impotència davant l'audiència. 

"La situació actual és dura", ha admès, i ha afegit que no hi ha "seguretat jurídica". Als judicis i sentències, ha insistit, "s'hi estableixen precedents que després no saps com combatre". Tot i això, ha defensat la feina de la justícia i els cossos policials: "Tot i que els absolen i les condemnes són lleus, el fet que se'ls mantingui en presó preventiva és un indicador de l'estat de dubte i sospita en què ens trobam davant els potencials terroristes acusats".

La fiscal també ha parlat de l'enorme dificultat de combatre el terrorisme gihadista, un "fenomen" que inverteix grans quantitats de diners en propaganda. Segons Sanz, en els darrers dos anys, el terrorisme gihadista ha abandonat les xarxes socials i ha tornat als mètodes clàssics, organitzant-se de nou al carrer i fent ús de la comunicació directa.

D'altra banda, Sanz també ha dit que no és gaire clara la línia entre l'humor negre i l'ofensa a una víctima del terrorisme en el cas de l'enaltiment. Quan ha dit que no sabia com interpretar l'enaltiment del terrorisme ho ha fet parlant, precisament, del cas de Valtonyc.

"Quina és la línia que separa l'humor negre i l'ofensa a una víctima del terrorisme?" s'ha demanat Sanz en les Jornades de Formació Terrorista, organitzades d'aquest dimecres per l'International Police Assiociation (IPA) i la Confederación Española de Policia (CEP). Així mateix, ha afirmat que la persona que realment enalteix l'odi s'aprofita d'aquesta situació mitjançant la interpretació de la legislació, mentre que després pot ser que sigui un usuari de Twitter qualsevol qui acabi al banc dels acusats. 

La delegada del Govern a les Illes Balears, Maria Salom, present a l'acte d'aquest matí, ha destacat que aquestes jornades han de servir per "aconseguir una total coordinació de les Forces de Seguretat de l'Estat", perquè "la lluita contra el terrorisme gihadista ens incumbeix a tots". Salom també ha recordat que tot el territori de l'estat espanyol continua en nivell 4 d'alerta per terrorisme i ha insistit en la importància de la prevenció, ja que "el risc zero no existeix".

 

EDICIÓ PAPER 12/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF