ENERGIA RENOVABLE
Societat 07/04/2018

Artà il·lumina el Brasil

La darrera gran operació de Gas Natural a Brasil, amb la construcció de dos megaparcs a l’estat de Minas Gerais, té la gènesi a l’empresa artanenca Solatio Energia, dissenyadora dels projectes

Miquel Barceló
4 min
El megaparc ocupa 1.500 ha. A la dreta reunió de directius de Solatio amb el governador de Minas Gerais.

ArtàGas Natural Fenosa se prepara per invertir 95 milions d’euros en dos parcs fotovoltaics a l’estat brasiler de Minas Gerais, concretament al municipi de Guimarània. Ambdós es convertiran amb la planta més gran de Brasil amb aquest font d’energia renovable. Ho fa després d’adquirir dos projectes a Canadian Solar a través de la seva filial Global Power Generation, que a la vegada va comprar-los a Solatio Energia autora del disseny, una empresa de gènesi artanenca que a hores d’ara manté dues seus: una a Artà i a una altra a Sao Paolo, segons explica a ARA Balears l’enginyer tècnic Jaume Sureda Bonnín, fundador de la companyia a l’any 2000, juntament amb l’economista Pedro Vaquer Brunet. Actualment, Solatio Energia compta amb una plantilla de 30 enginyers, economistes, administratius i tècnics, que han aconseguit posar l’entitat a l’avantguarda de l’expansió de l’energia solar a Brasil i també a Balears.

La presentació dels projectes de generació d’energia renovable a aquest indret de Brasil tingué lloc el 2016. Solatio en guanyà la subhasta i va vendre posteriorment els projectes a Canadian Solar, però en controla tot el seu desenvolupament. Els projectes Guimarània I i Guimarània II han de produir entorn de 165 GWh anuals, segons les estimacions de Gas Natural.

“Solatio, és la principal empresa desenvolupadora de projectes solars a Brasil, amb un total de 1400 Mwp (megavati pico, paràmetre de potència del panel fotovoltaic). Hem guanyat moltes subhastes d’energia tramitades pel Govern de Brasil, fins a superar el 30% del mercat”, explica Jaume Sureda. Efectivament, en aquets moments, Solatio ha desenvolupat el 31% dels projectes guanyadors de les subhastes d’energia fotovoltaica a Brasil amb un volum superior a 1,4 GW de potència.

L’empresa va començar la singladura fa 10 anys a Brasil i du 20 anys en el sector de l’energia fotovoltaica havent desenvolupat 100 Mwp al mercat Espanyol i porta realitzats el 70% de projectes fotovoltaics que estan construïts o en projecció a Mallorca.

Solatio Energia és especialista en enginyeria i desenvolupament de centrals fotovoltaiques a gran escala, com el projecte Pirapora, també a l’estat de Minas Gerais, de 400 Mwp. Aquest està considerat el projecte més gran de Llatinoamèrica.

Jaume Sureda Bonnín i Pedro Vaquer Brunet van decidir apostar per Llatinoamèrica el 2008. “Ho férem després d’un trienni bo per al nostre mercat a Espanya, el 2005-2008, però després vingueren canvis legislatius i de sistema tarifari, amb la qual cosa, igual que moltes altres empreses, cercarem un nou mercat a països emergents com era aleshores Brasil, i com ho eren Xina o la Índia”, comenta Jaume Sureda.

Una bogeria

“Quan aterrarem a Brasil, amb els nostres projectes, ens tractaren de bojos, especialment des del sector de les hidràuliques que dominaven el mercat energètic del país”, afegeix un dels cappares de Solatio. “Evidentment, si haguéssim fet cas de les perspectives, haguéssim aplegat de seguida, però després de tres anys de paciència, d’arrelament i feina constant, i de no perdre l’ànim, aconseguírem fer-nos amb un buit”, explica Jaume Sureda recordant uns inicis molt incerts.

Quant al paper de Canadian Solar, Sureda diu que es tracta d’un dels nostres clients més importants i que el seu paper ha estat d’intermediació de venda dels projectes de Solatio, amb la compra dels terrenys que han d’ocupar els megaparcs, estudis arqueològics i geotècnics, a més d’estudis d’avaluació d’impacte ambiental.

Els dos projectes de Guimarania, de 80 Mwp, a l’estat de Minas Gerais, ocupa una extensió de 1.500 hectàrees. Produirà l’energia que consumeixen unes 50.000 vivendes (165 Gwh). Suposa una inversió de 95 milions d’euros i té un contracte de venda de l’energia durant 20 anys al Govern de Brasil, mitjançant la cambra oficial comercialitzadora d’energia. Allà, el preu de l’energia és aproximadament de 73 euros /Mwh, però Gas Natural ha tancat la venda a 97,5 euros. Aquest complexe està connectat a la xarxa de 138 Kv de la distribuidora Cemig. Solatio Energia preveu que estigui operatiu el 2019.

Aquests megaparcs, amb que Solatio va guanyar la subasta el 2016, seran construïts per la fabricant de mòduls solars Canadian Solar.Els costos de l’energia fotovoltaica han baixat un 80% en els darrers 8 anys, el que ha fet que ha països amb radiació solar sigui una font d’energia competitiva i sostenible.

A l’actualitat, el preu de l’energia fotovoltaica és del més competitius, cosa que estimula que tant els governs com les empreses privades apostin a gran escala per aquest tipus d’energia.

“Els bons preus consoliden la competitivitat de l’energia fotovoltaica en un país com Brasil, on fins ara dominava l’energia hidràulica dins el creixement de la matriu energètica i moltes empreses privades veuen aquesta energia una forma d’abaratir el seu subministrament energètic”, explica Jaume Sureda.

En l’actualitat, destaca el subministrament amb la modalitat PPA, que permet vendre l’energia produïda de les plantes fotovoltaiques a un consumidor final mitjançant un preu competitiu i a llarg termini.

Guimarània, 30% de planícia

La situació geogràfica i les condicions orogràfiques fan de Guimarània un lloc ideal per a la producció d’energia solar. La temperatura mitjana és de 20,7 graus i la planura es troba per sobre dels 1.000 metres. Un 30% dels seus 371 km quadrats de municipi que són tota una planícia, la resta és terreny ondulat i només un 10% és zona muntanyosa. La ciutat té 18.000 habitants i administrativament està subordinada a la ciutat de Patos de Minas. Els grans parcs solars formen part del paisatge de Guimarània. Amb els dos nous projectes que acaba d’adquirir Gas Natural, que seran supervisats per Solatio Solar, es produirà energia suficient per a prop de 50.000 habitatges, cosa que seria l’equivalent a un gran nucli urbà tan gran com cinc vegades la ciutat de Manacor. La venda d’energia d’aquestes dues plantes és per a un termini de 20 anys, amb la qual cosa, l’avanç de les fonts d’energia solar resta protagonisme a les empreses hidràuliques i a les empreses mineres, que tenen un asentament històric a la zona.

stats