Arriba la primera pluja d'estels de la tardor

Es pot gaudir del fenomen a partir d'aquest dissabte

La primera pluja d'estels important de la tardor és la dels Dracònids i a partir d'aquest dissabte, si se cerca un lloc fosc i allunyat de la contaminació lumínica, se'n pot gaudir. Si bé està previst que els Dracònids siguin visibles del 6 al 10 d'octubre, el seu màxim es preveu per a dilluns, 8 d'octubre.

Malgrat que hi haurà lluna nova dia 9, es preveu que els niguls en dificultaran la visió a les Illes Balears, a les Canàries i al nord peninsular.

Les pluges d'estels es produeixen quan les restes de partícules de pols i roques que deixen els cometes en la seva òrbita al voltant del Sol entren a l'atmosfera de la Terra, es volatilitzen i produeixen un efecte lluminós: els meteors.

Previsió

Aquests fenòmens es poden preveure amb antelació, ja que la Terra travessa la trajectòria de diversos cometes cada any durant la seva trajectòria al voltant del Sol. En aquest cas, el cometa responsable de la pluja d'estels dels Dracònids és el 21P/Giacobini-Zinner.

El periheli d'aquest cometa (el punt de la seva òrbita més proper al Sol) va ser el 10 de setembre passat

Allò que no es pot saber és el nombre exacte necessari perquè es puguin observar. Fonts astronòmiques apunten que uns estels fugaços són més lents que altres, així que se'n podrien observar de 4 a 5 per hora. Aquesta xifra és variable perquè en pocs minuts hi pot haver una major activitat i després passar un temps llarg sense cap meteor.

Després dels Dracònids vindran els Leònids, amb un màxim previst per al 17 de novembre. Després serà el torn dels Gemínids, amb una major activitat al voltant del 14 de desembre.

EDICIÓ PAPER 17/08/2019

Consultar aquesta edició en PDF