PRODUCTE LOCAL

La fira Arrels obre les portes amb la implicació dels productors de Menorca

L'augment del nombre d’expositors i l'expectació que s'ha creat al voltant del certamen evidencien la fortalesa del producte de quilòmetre zero

La festa anual del producte local arranca avui al recinte firal de POIMA, a Maó. És un esdeveniment que neix amb la seguretat que aquesta segona edició millorarà la valoració global de la de l'any passat. El principal motiu per arribar a aquesta conclusió és senzill: hi ha 17 expositors més que el 2017, ara ja en són 45, i s’ha estès considerablement el coneixement de la fira Arrels.
El Departament de Projecció Econòmica del Consell Insular de Menorca impulsa aquesta iniciativa. De tota manera, l'organitzador d'Arrels, Pep Palau, admet que "les expectatives que havíem dipositat en aquest punt de trobada del producte local s'han vist superades pel l’augment del nombre expositors, més de la meitat dels quals són nous". Malgrat la satisfacció inicial, Palau recorda que "hem de continuar treballant per potenciar la fira Arrels perquè, per consolidar el projecte, fa falta tenir paciència i continuar explicant-ne el contingut. Parlam d'una iniciativa a llarg termini i els resultats de tan sols dos anys són impressionants. El sector i tots els agents implicats han cregut en la proposta i hem configurat una fira de territori i transversal". En canvi, la presidenta del Consell, Susanna Mora, emfasitza "el buit que hi havia entre productors i restauradors. Ens trobàvem que no hi havia interrelació entre ells, i per això vàrem decidir crear Arrels".

La fira Arrels 2018 està dividida en tres espais: l'Aula Infantil, destinada als més petits, on es duran a terme diversos tallers de cuina i el concurs Alternaxef; l'Aula Tast, que permetrà als assistents rebre tota la informació necessària sobre el potencial del producte autòcton a través de xerrades i degustacions, i, finalment, l'Aula de Cuina, que acollirà diversos xefs menorquins i els convidats que l'organització ha aconseguit que s'implicassin en el projecte.

Els productors consideren que Arrels és una oportunitat

Des de qualsevol varietat d'embotit fins a caragols, bolets o safrà de Menorca. El llistat de productors que participen en la segona edició de la fira posen de manifest la diversitat i la riquesa de l'illa. Però també hi prendran part clàssics com ara els formatges i els vins. Així, Martina Fedelich, de Formatges Son Piris, explica que "estam contents de tornar a participar-hi, ja que per a nosaltres és una ocasió per donar a conèixer les nostres varietats. A més, és un projecte diferent perquè servim el formatge mitjançant tastos fusionats amb aliments innovadors". En la mateixa línia s'expressa un dels propietaris de Bodegues Binifadet. Antoni Salord avança que "presentarem una novetat que està impactant el mercat, un vermut negre menorquí". Tot plegat, un mercat agroalimentari per als visitants i, alhora, una immensa sala de reunions per establir relacions comercials entre emprenedors.

Un programa d'actes amb xefs de nivell

La jornada d'avui arriba amb les posades en escena, a partir de les 11.30 h a l'Aula de Cuina, dels xefs Víctor Lidón (Ca Na Pilar), Miquel Sànchez (Smoix), Felip Llufriu (Mon) i Joan Puigpelat (Cafè Marès). En aquesta primera part, els principals xefs de Menorca oferiran diverses exhibicions, sempre amb el producte autòcton com a protagonista. L'organització ha convidat dos xefs de Lanzarote en el marc de l'estreta col·laboració entre ambdues illes pels 25 anys de Reserva de la Biosfera. Així, Orlando Ortega (Lilium) i Gonzalo Calzadilla (Isla de Lobos) donaran a conèixer la cuina sostenible de Lanzarote. Tancaran la jornada de dissabte Albert Mendiola (Marimorena) i Emili Samper (Crudito). Pel que fa a les degustacions, cal destacar el II Concurs de Maonesa Ramon Cavaller, el tast de maridatge de vi, formatge i oli de Menorca i la degustació de caragols i safrà.

I demà es viurà un dels moments àlgids de la fira Arrels 2018: també a partir de les 11.30 h aniran desfilant més xefs com Begoña Rodrigo (La Salita), Andreu Genestra (Andreu Genestra Restaurant), Adelf Morales (Topik) i María José San Román (Monastrell). De tota manera, serà a les 17.45 h quan l'estrella convidada, el xef Paco Pérez (Miramar) exposarà els seus coneixements culinaris. Pérez té en el seu currículum un total de cinc estrelles Michelin. D'altra banda, les degustacions previstes per a diumenge són de productes ecològics, bolets i cerveses.

EDICIÓ PAPER 30/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF