Arranz assegura que hi ha "una estabilitat" de la pandèmia "que ens permet ser optimistes"

La taxa d'incidència de les Illes s'ha mantingut durant els darrers set dies en una mitjana d'un 5%, el que la OMS considera necessari per dir que la pandèmia està controlada

Segons la taxa d'incidència de positivitat dels darrers set dies, que s'ha mantingut en una mitjana d'un 5% al conjunt de les Illes Balears, la segona onada de la pandèmia està controlada. Així ho ha afirmat aquest dimarts el portaveu de la Conselleria de Salut en la gestió de la crisi de la covid-19, Javier Arranz, que ha matisat que en el cas d'Eivissa la situació és diferent perquè la mitjana de l'illa els darrers dies és d'un 10%. Aquesta dada evidencia, si no un control, un lleuger descens: la setmana passada la mitjana de la taxa d'incidència rondava el 15%. Així, malgrat les dades d'Eivissa, Arranz ha anunciat que aquesta "estabilitat" de la pandèmia "ens permet ser optimistes". 

La baixada de la pressió a Atenció Primària i la recuperació de persones ingressades a l'UCI –aquest dimarts 59, cinc menys que ahir– també demostra que la pandèmia s'està estabilitzant. Així mateix, s'han de lamentar dues morts els darrers dies. Per tant, les Illes sumen 298 pèrdues per coronavirus. 

En les darreres 24 hores s'han comptabilitzat 66 nous positius de coronavirus i dues morts. De tots els positius que reben atenció sanitària, que són 4.273 a l'Arxipèlag, 59 es troben a l'UCI (cinc menys que ahir) i 253 estan hospitalitzats a planta (tres menys que ahir).

De totes les persones que estaven en vigilància per part d'Atenció Primària, 254 han estat donades d'alta, i de l'hospital n'han sortit 32 malalts, encara amb el covid-19, que continuaran en seguiment mèdic des de casa seva. Salut també ha comunicat que s'han comptabilitzat dues morts més, així que el nombre de morts a les Illes ja arriba a 298.

A més, també han mort per covid dues persones ingressades a residències: una a la Bell Entorn, de Sóller, i una altra a la  DomusVi  de Capdepera. El nombre de casos positius acumulats des de l'inici de la pandèmia a les Illes és de 13.809.  Precisament, segons ha explicat  Arranz , aquesta residència de Sóller és una de les que tenen més usuaris positius per covid-19 (72), juntament amb la Sèniors d'Inca (32 ). 

A les residències de les Illes hi ha, en aquests moments, 193 usuaris amb coronavirus. D'aquests, n'hi ha 113 d'hospitalitzats. Un total de 82 professionals de residències estan infectats per covid-19.  Els professionals sanitaris actius són 67, i un total de 193 es troben sota vigilància.

Confinament d'Arquitecte Bennàssar

El doctor Arranz també ha parlat de l'evolució dels casos de coronavirus a l'última zona que es va confinar: Arquitecte Bennàssar.  Segons explica, la incidència acumulada a Arquitecte Benàssar dels últims 14 dies és de 246, amb una mitjana de taxa de positivitat d'un 7,6%, els darrers set dies. Les dades són millors que abans del confinament: "Venim de taxes de positivitat de gairebé el 15%, i incidències acumulades de gairebé 500 o 600 a set dies. Podem dir que va millorant, però no puc dir, fins que no es reuneixi la comissió, què passarà amb les restriccions. Encara queden uns dies per observar-ne l'evolució i decidir-ho".  

Arranz ha dit que la darrera setmana els casos detectats a Arquitecte Bennàsser han estat 42, mentre que a Son Gotleu han estat 17. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF