“Apostam pels acolliments perquè els infants creixin en una llar”

Margalida Puigserver, consellera de Benestar Social i presidenta de l’Institut Mallorquí d’Afers Socials 

El 2018 serà l’exercici en què l’Institut Mallorquí d’Afers Socials (IMAS) disposarà del major pressupost de la seva història, amb 0,3 milions d’euros per a prevenció i preservació familiar, un milió d’euros per a la protecció a la infància, un altre milió per a la construcció d’un nou centre de visites per a menors que sigui seu de l’IMAS i 0,8 milions d’euros per subvencionar la millora d’infraestructures dels centres de la xarxa d’atenció.

Mil menors en xarxa

La consellera de Benestar Social i presidenta de l’IMAS, Margalida Puigserver, explica la complexitat de la feina en aquestes àrees i la de gestionar-les.

“Dins Menors tenim la secció juridicotècnica, atenció territorial, acolliments familiars i adopcions, intervenció psicoterapèutica i atenció residencial, que no és poca cosa. Amb prop de 1.000 menors en xarxa familiar i centres d’acollida, hem d’intentar que no siguin un nombre i que no es perdin dins del sistema, i per això feim tota la feina possible”, subratlla.

També és important mantenir l’eima, la il·lusió i les ganes, però és imprescindible poder aplicar les eines existents a tots els nivells.

A més a més, no és suficient una legislatura per poder donar resposta a problemes que es gesten des de fa temps.

Per això “és necessari mantenir la línia creada. Basta fer una ullada per veure que la feina feta és molta, però la que encara queda per fer és major”, explica.

Reptes

Respecte dels reptes en concertació social, Puigserver centra els primers objectius en discapacitats, el nou reglament de centres de menors i família i tornar a concertar totes les places d’aquests centres.

Amb les traves de la llei Montoro, la Llei de contractes i les diferents normatives, la consellera mostra satisfacció i confiança en els equips de feina.

“Tant les famílies Cangur com les Niu i els professionals dels diferents centres d’acollida per a infants i adolescents es formen en altres habilitats que inclouen expressió, intel·ligència emocional, constel·lacions familiars i tècniques més properes que permetin escoltar cada cas, cada infant, cada persona, i també és molt important la seva participació activa, tant dels adults com dels infants i adolescents”, assenyala.

Problemes conductuals

“L’IMAS només ofereix protecció, guarda i tutela. Ara tenim centres petits per intentar que semblin una llar, perquè els petits mantinguin una sensació de seguretat i normalitat, que no trobin tant a faltar el que tenen altres”, puntualitza la consellera.

“Però ens trobam també amb comportaments agressius i problemes de conducta. Per això hem aconseguit licitar un centre per treballar aquests problemes, un centre terapèutic que pugui tractar el consum d’alcohol, drogues o addiccions als jocs”, apunta Margalida Puigserver.

El nou centre tindrà una capacitat de 10 places i costarà un milió d’euros.

Oposicions

Actualment, l’IMAS disposa de 1.700 treballadors i nombrosos col·laboradors, tant entitats com particulars.

“Només el 20% són funcionaris de carrera. A final d’aquest mes de juny es convoquen, per primera vegada, oposicions a l’IMAS. L’objectiu és donar el màxim suport psicosocial a tots els ajuntaments, completar els equips multidisciplinaris i aconseguir treballar en tots els àmbits amb els millors recursos”, conclou.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF