Societat 10/08/2018

Antònia Maria Dols: “Es diu que el jovent no es mou, però no és vera”

Vicepresidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears

J. Ribas
3 min
Antònia Maria Dols: “Es diu que el jovent no es mou, però no és vera”

PalmaAntònia Maria Dols (Palma, 1998) va ser elegida vicepresidenta del Consell de la Joventut de les Illes Balears el passat 16 de desembre. Aquest òrgan de trobada de les associacions juvenils està tornant a posar-se en funcionament després que fos pràcticament suprimit durant la legislatura passada. Dols compagina els estudis de Grau d’Informació i Documentació a Barcelona amb la seva militància a Joves de Mallorca per la Llengua i la representació de l’entitat al Consell.

Què és el Consell de la Joventut ?

El Consell de la Joventut de les Illes Balears és un òrgan de dret públic que té la finalitat de representar el jovent d’un territori, en aquest cas de les Balears. Quan dic representar, vull dir representar-lo davant les administracions, crear espais perquè les entitats es coneguin entre si, oferir facilitats a les associacions juvenils i als joves. A més d’això, el CJIB té capacitat per dur endavant altres accions o campanyes que no tinguin estrictament aquests objectius, però sobretot feim això.

Per què es va eliminar el CJIB i per què es torna crear?

El CJIB l’elimina el govern de Bauzá, en un context de retallades arreu. Al Consell de la Joventut se li va treure tot el pressupost i pràcticament no pot fer res. Així i tot, durant tot aquest temps el CJIB ha resistit i ha seguit existint en espais que l’amparaven, com per exemple a la Fundació Triangle Jove. L’any 2016 s’aprova el decret per tornar a crear i dotar el CJIB i, el 2017, es torna a constituir. Bauzá va fer molt de mal i estam refent l’estructura del Consell des de zero, a poc a poc i fent feina de formiga.

Què és la Fundació Triangle Jove?

El Triangle Jove el formam tres consells de joventut dels territoris de parla catalana: el CJIB, el Consell Nacional de la Joventut de Catalunya i el Consell Valencià de la Joventut. Bàsicament fa dos actes grans cada any. Un és la trobada Triangle Jove, que es fa cada anys en un territori diferent i en què qualsevol entitat jove hi pot anar: hi ha formacions, intercanvis, espais de coneixença... Després, també es fa la trobada de consells locals de la joventut, a la qual ja no hi van les entitats com a tals, sinó els representants dels consells. Bàsicament, és un espai de trobada per formar-nos, compartir experiències i ajudar-nos.

Com funcionen els consells de la joventut en altres territoris?

Com t’imaginaràs, amb els que nosaltres tenim més relació són amb els que formen part de la Fundació Triangle Jove, però n’hi ha arreu de l’Estat. Ara mateix, els valencians, per exemple, funcionen molt bé i estan en auge. La qüestió clau perquè hi hagi un bon funcionament són els recursos i la independència, ells tenen un pressupost més o menys fix i no han de justificar les despeses, això els permet ser més àgils i impulsar formacions, trobades...

Després de la represa, el CJIB ja funciona a ple rendiment?

No, no. De moment ens hem hagut de dedicar sobretot a qüestions administrastives i burocràtiques. A més, tampoc no tenim cap tècnic per al CJIB, així que depenem molt de la feina voluntària que feim els que en formam part i del voluntariat d’alguns tècnics de la Conselleria que ens ajuden. Així i tot, ja tenim entre 20 i 25 associacions implicades i una presència important a Mallorca, Eivissa i Formentera; ens falta Menorca. Des que ens hem tornat a constituir, la comissió permanent de la qual jo form part ens hem dedicat a reunir-nos amb totes les entitas que feien part de l’antic CJIB i a contactar amb altres de noves. Ara volem impulsar dos consells de la joventut locals, un a Manacor i un a Inca i anar enfortint el CJIB.

Com veis les entitats juvenils a les Illes? Creis que el jovent participa prou i està organitzat?

Hi ha com una tendència a dir que el jovent no es mou, que es conforma... Jo realment trob que no és vera. La nostra generació està començant a diferenciar política i partidisme i per això està començant a fer polítiques de base al seu poble, a la seva ciutat. El jovent de les Balears es mou moltíssim, tenim dades que ens diuen que un de cada tres joves està mobilitzat. Basta veure quanta gent va als esplais cada dissabte. La joventut a les Illes Balears està molt mobilitzada, és molt viva i té molt de potencial. Això sí, com gairebé sempre, falta suport institucional. IB-Jove i els consells insulars hi fan feina, però no basta. Potser seria interessant que els que fan les polítiques de joventut tinguessin encara més en compte l’associacionisme de base. Al marge de les institucions, també tenim un altra mancança: ens hem de conèixer més entre nosaltres. Això és una tasca del CJIB. Falten espais perquè els joves i les associacions es puguin trobar, es puguin ajudar, puguin compartir coneixement... En aquest punt hem de tenir en compte que la qüestió geogràfica no ens fa cap favor: som quatre illes i a cada illa es fan coses.

stats