Amnistia Internacional denuncia que una de cada deu nines al món sofreix una agressió sexual abans dels 20 anys

Aquest dilluns s'ha commemorat a Palma el Dia internacional dels drets humans

Aquest dilluns, 10 de desembre, Dia internacional dels drets humans, els activistes d'Amnistia Internacional (AI) han commemorat a Palma el 70è aniversari de la Declaració Universal de Drets Humans que, sota el principi d'igualtat, proclama els drets de tot individu sense importar raça, sexe, religió o origen. Enguany, el manifest, que s'ha llegit a la plaça d'Espanya, s'ha centrat en les dones. En concret, en les polítiques opressives i sexistes que les amenacen. "Les dones s'enfronten a una violència sexual endèmica que els governs continuen passant per alt. Una de cada deu nines al món sofreix una agressió sexual abans dels 20 anys. A Espanya, una dona de cada set ha sofert violència sexual", ha declarat el coordinador d'AI a les Balears, Carlos Martín.

Des d'Amnistia Internacional, han denunciat, entre altres coses, que les dones sofreixen una bretxa salarial de gènere del 23% global, que tenen un grau d'estabilitat laboral molt inferior al dels homes i que 225 milions de dones no tenen accés a mètodes anticonceptius.

A més de la lectura del manifest, s'ha realitzat l'habitual encesa d'espelmes per recordar totes les persones que han perdut la vida per defensar els drets humans i els activistes d'AI Balears han instal·lat una taula a la plaça d'Espanya per demanar als ciutadans el seu suport en la seva 'Marató per a defensores #PersonesXPersones'.

Catalunya

Així mateix, des de l'organització han reclamat que és necessari que arribi la justícia per a les víctimes de l'ús excessiu de la força durant la jornada de l'1-O a Catalunya. A més, han aprofitat per recordar que els càrrecs contra Jordi Sánchez i Jordi Cuixart per delictes greus com són la rebel·lió o la sedició i la seva presó provisional constitueixen restriccions excessives del seu dret a la llibertat d'expressió i de reunió pacífica. "Amnistia Internacional demana que siguin posats en llibertat i que es retirin els càrrecs de sedició", han exposat en la lectura del manifest.

"Espanya es troba actualment en un moment històric per demostrar el seu compromís amb la llibertat d'expressió, modificant en la seva tramitació actual al Congrés articles de la 'llei mordassa' que atempta contra la llibertat d'expressió, de reunió pacífica i drets de les persones migrants", han assegurat des de l'organització.

Refugiats

D'altra banda, el manifest també ha fet referència a les persones migrants que sofreixen violacions de drets humans. "Encara que hem vist algunes iniciatives positives com l'acolliment de més de 500 persones a bord de l''Aquarius', també el nou govern ha continuat duent a terme devolucions que tampoc no compleixen les obligacions internacionals i es realitzen sense complir totes les garanties d'asil", ha afirmat el coordinador d'AI a les Balears.

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF