Amics de la Terra exigeix al Consell de Mallorca que deixi d'usar glifosat

L'entitat recorda que hi ha unes 5.000 demandes per les conseqüències d'aquest herbicida que estan pendents de resolució judicial

Amics de la Terra ha exigit aquest dimarts al Consell de Mallorca que prescindeixi per complet d'usar glifosat, davant les notícies recents que "posen de manifest la perillositat i el potencial cancerigen d'aquest herbicida".

L'entitat ha assenyalat en un comunicat que pot afectar la salut dels empleats i que el seu ús és, a més, poc responsable amb el medi ambient. Sostenen que les conseqüències ambientals negatives del glifosat són molt conegudes i que, per aquest motiu, "no hi ha cap excusa raonable perquè l'eliminació de les herbes que es duu a terme mitjançant glifosat no pugui realitzar-se de manera manual". "Encara que suposi més feina, compensa que no es continuï enverinant el personal encarregat d'aquestes tasques i introduint a la naturalesa aquesta indesitjable substància", assenyalen.

Amics de la Terra ha recordat també que hi ha unes 5.000 demandes per les conseqüències d'aquest herbicida que estan pendents de resolució judicial i que recentment el Tribunal Superior de Sant Francisco va concloure que el glifosat representa "un perill substancial". La sentència va condemnar el fabricant a indemnitzar un jardiner amb 289 milions de dòlars.

"Què més ha de succeir" perquè les autoritats assumeixin la necessitat d'"evitar per complet l'ús d'un producte sospitosament cancerigen"?, s'han demanat a la nota. 

Així mateix, l'entitat ha qualificat de "cíniques" les manifestacions per part de responsables del Consell de Mallorca que deixaran d'utilitzar el producte si el Govern central decideix retirar-lo de la llista de substàncies permeses, "ignorant el principi de prevenció i la suma d'antecedents que acompanyen aquesta substància".

Consideren que l'argument per garantir la seguretat i minimitzar situacions de risc per als treballadors que només s'utilitza en ocasions molt concretes "està mancat de rigor" i exigeix informació detallada sobre l'ús que tingut fins ara el glifosat a Mallorca. Volen conèixer les quantitats anuals, els llocs d'aplicació i les èpoques de l'any en què s'ha utilitzat al llarg dels últims quatre anys, així com el contingut textual de l'ordre de servei per a la utilització d'herbicides a la xarxa de carreteres competència del CIM. Per aquest motiu, Amics de la Terra presentarà formalment la sol·licitud d'informació a l'empara de la llei reguladora del dret d'accés a la informació en matèria mediambiental i les normes sobre transparència. 

EDICIÓ PAPER 17/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF