TOCAR TERRA
Societat 17/08/2018

Ametles de sempre per crear sabors nous

S’ha d’aprofitar un producte amb infinites possibilitats

Mateu Morro
3 min
Ametla+ de Mallorca elabora oli d’ametla; ametles amb curri; ametles amb pebre vermell; ametles amb formatge; ametles amb tomàtiga i romaní; ametles naturals, pelades o amb sal; ametla, tomàtiga i espècies; ametla, julivert i all; ametla, orellana i pell de llimona, i mantega d’ametla, entre altres.

Obra de palma a Capdepera

Se n’ha organitzat una exposició al Centre Melis Cursach aquest mes

El col·lectiu de dones Ses Maries, de Capdepera, ha inaugurat una extraordinària exposició d’obra de palma al Centre Melis Cursach. Aquesta artesania tradicional estava en mans femenines, tant en l’execució com en la comercialització, fet que fou important per a les dones gabellines. Fa dotze anys que es va formar el grup Ses Maries, integrat per Maria Vives Llisa, Maria Guiscafré de sa Torre, Maria Brotat de Son Gregori, Margalida Mayol de sa Teulera, Maria Vives Busca i Joana Colom. El col·lectiu empra la base tècnica i el material de l’obra de palma per realitzar dissenys nous: plats, beaces, rams de flors, carteres de mà, maletins, estris per guarnir una taula i mobiliari, entre altres objectes. És la demostració que amb una artesania antiga es poden fer objectes moderns. L’exposició es pot visitar tot el mes d’agost.

L’ametlerar de la felicitat

Es troba a la Colònia de Sant Pere i fa un producte excepcional

Quan en Pep Reche i na Xisca Tous compraren una antiga casa pagesa i la terra annexa a Can Barbassa, a la Colònia de Sant Pere, fa quaranta anys, iniciaren un camí que es podria definir com la realització del somni de tota la vida. No va ser fàcil i varen fer falta grans quantitats d’amor a la terra i molta generositat, però la decisió va produir els seus fruits. Un ametlerar duit amb cura, saludable i que proporciona una anyada d’ametles d’un sabor excepcional. I una petita guarda d’ovelles, de la raça roja mallorquina, que forma part de la gestió de la finca i no va més enllà de l’autoconsum. La restauració de la casa va estar lligada a la restauració de la terra, entenent que la vida de les persones no es pot separar mai del seu entorn, precisament en un moment en què molts d’altres abandonaven l’obra magnífica de tres generacions de pagesos coloniers.

Ametla+ de Mallorca

Aquest obrador d’Artà fa tota casta de productes amb ametla

Ametla+ de Mallorca va néixer per dissenyar nous productes derivats de l’ametla de Mallorca. La fita s’ha aconseguit i elaboren oli d’ametla; ametles amb curri; ametles amb pebre vermell; ametles amb formatge; ametles amb tomàtiga i romaní; ametles naturals, pelades o amb sal; ametla, tomàtiga i espècies; ametla, julivert i all; ametla, orellana i pell de llimona, i mantega d’ametla, entre altres. La botiga i l’obrador són a Artà i hi treballen cinc al·lotes decidides a aprofitar un producte que creuen que té infinites possibilitats no tan sols com a aperitiu o ingredient en rebosteria, sinó per impulsar el turisme, la bona gastronomia i la salut. L’objectiu és fer de l’ametla un condiment de qualitat i crear nous hàbits de consum de l’ametla mallorquina, noves textures i sabors diferents. De fet, el que proposa Ametla+ de Mallorca és donar un tomb a la gastronomia de l’ametla amb un potent raig d’imaginació.

Flor d’ametler, un perfum

L’empresa es va crear el 1930 i continua en funcionament

El perfum Flor d’Ametler fa quasi nou dècades que s’elabora al Pont d’Inca. L’empresa la va fundar el 1930 Bernat Vallori, un químic que va ullar les possibilitats cosmètiques de la flor d’ametler. El continuador, des de fa 40 anys, és el perfumista Miquel Àngel Benito. L’elaboració és amb flors d’ametler que estan de tres a quatre anys en maceració per extreure’n les essències. A més de la versió clàssica, comercialitzen Fresc, més desenfadat, i el selecte Desig. També produeixen una gamma de productes naturals de bellesa, higiene i salut. Elaboren crema d’ametla hidratant, gel d’ametla per a bany, oli d’ametla, condicionador d’ametla, sàlvia per als cabells i llet corporal d’ametla. Els perfums Flor d’Ametler es comercialitzen de manera exclusiva a Mallorca; en canvi, els cosmètics naturals es distribueixen pertot arreu amb una bona acceptació.

Mallorca Verda i l’ametla

El fruit de l’ametler, la clau d’aquesta iniciativa

L’any 1998 Mallorca Verda va començar a treballar en els productes tradicionals de Mallorca a través d’un projecte de la Iniciativa Equal, per a la inserció laboral de persones majors de 45 anys i de joves amb difícil inserció en el mercat de treball. Es va aprofitar el bagatge culinari de Mallorca per treure al mercat productes que fins llavors no s’havien comercialitzat. La tasca no era senzilla i exigia dosis de recerca, capacitat creativa i una fina sensibilitat per entendre les tendències dels mercats de consum. L’ametla ha estat una peça clau en aquesta labor. Mallorca Verda produeix i comercialitza arreu de l’illa oli amb ametles, mel d’ametler i mel amb ametles, confitura d’ametla, paté d’ametles i tomàtiga seca, paté d’ametles i tàperes, i paté d’ametles i olives negres, a més d’un extens catàleg d’olis, confitures, mels i patés prou originals.

stats