Societat 16/08/2018

Àlvar Hervalejo: "Veure militants el 2018 és una gran satisfacció per als més veterans"

El Casal Popular Voltor Negre ha organitzat una xerrada per repassar els últims 15 anys de Maulets i Arran Palma, a càrrec de l'exmilitant Àlvar Hervalejo

Kike Oñate
2 min
Una quinzena de persones, majoritàriament dones, assistiran a l'acte.

Palma"No hi ha hagut un diàleg intergeneracional, si ho haguéssim fet, ara tindríem un relat més complet i enriquidor", ha afirmat Àlvar Hervalejo, exmilitant de Maulets i Arran Palma, durant la xerrada organitzada pel Casal Popular Voltor Negre situat al carrer d'Eivissa de Ciutat. Per a ell, "és una gran satisfacció que hi hagi militants avui dia". L'acte s'ha celebrat amb l'objectiu de fer un repàs de la història dels últims 15 anys de l'organització juvenil Maulets que es va dissoldre en la nova organització juvenil Arran, fet que "suposà una gran passa endavant i una millora".

"Els anys que vaig començar a militar amb Maulets varen estar caracteritzats per una situació anterior a la crisi, les grans lluites dels anys noranta quedaven molt enfora per als que començàvem i les xarxes socials encara no s'utilitzaven", ha explicat Hervalejo. L'antic casal ocupat de Les Vies a Palma s'ha recordat com un espai que ajuntà diverses tendències polítiques, entre independentistes i llibertaris, "en un moment en què aquests últims eren un moviment molt potent que podia ensenyar-nos moltes coses sobre la manera de fer política juvenil", ha destacat l'exmilitant.

Durant el període descrit, la defensa de la destrucció del territori mallorquí va suposar per a l'organització independentista un fet important i la gran majoria dels actes es varen centrar a denunciar-lo, com la construcció del futur Hospital de Son Espases. L'acció de pintar un carril bici, quan encara no existien a Ciutat, per reivindicar-ne la creació va ser celebrat pels joves independentistes, ja que poc temps després es va arribar a fer. A més, la creació d'IB3 també va ser un punt important perquè consideraven que s'utilitzaria com a "propaganda a favor del Partit Popular i que seria una televisió que reduiria les singularitats mallorquines a pur folklore".

"El feminisme no era un eix present i no hi havia dones que militassin", ha explicat, un fet que contrasta amb la majoria de dones que hi havia a la xerrada. Segons el conferenciant, "això canvià amb Arran i el procés feminista que incorporà l'organització, abans de la popularització posterior del moviment a escala internacional".

L'extrema dreta, en aquells anys, "tenia molta presència i existia un marcatge físic", ha dit Hervalejo. També ha explicat com, des dels inicis, el Casal han rebut multitud d'atacs per part de "grups neonazis". Tot això, juntament amb l'augment de la repressió policial, significà "un compromís personal molt fort, sobretot amb la família", ha esmentat.

El 15-M va significar un gran canvi, ja que "va sortir molta gent a reivindicar coses que nosaltres feia anys que afirmàvem, com ara que aquest sistema no ens representava o la bombolla especulativa", recordà. Àlvar Hervalejo ha acabat l'acte reconeixent positivament l'actual moment polític que travessa la formació juvenil.

stats