TOCAR TERRA
Societat 09/02/2018

Alternatives ramaderes

Mateu Morro
3 min
Alternatives ramaderes

Debat sobre el sector porcí

Jordi Évole ha provocat moltes reaccions entre l’opinió pública

Qüestionar el consum de carn o el funcionament de la indústria càrnia no és un fet desacostumat, però el programa de Jordi Évole ha provocat moltes reaccions entre l’opinió pública i els col·lectius implicats. Alguns menescals han qüestionat que una zona reservada a animals malalts es presentàs, sense explicar-ho, com si fos una situació general de la granja, cercant l’efecte sensacionalista. Les organitzacions del sector porcí han manifestat el seu compromís amb el benestar animal, el medi ambient, la seguretat alimentària, l’ocupació, la qualitat i la innovació. Segons ells, el model productiu de la UE és el més sostenible del món, amb la legislació més exigent en benestar animal i seguretat alimentària. Crec que al sector professional li passa la raó per damunt el cap: ells produeixen carn en condicions competitives i d’acord amb la normativa comunitària, cosa que de cada cop és més difícil.

Producció porcina

Hi ha una desfeta de la ramaderia

A mi em varen cridar l’atenció les paraules del responsable autonòmic, que va dir que a Múrcia hi ha més de 1.500 granges de porcs. És a dir: hi ha unes 150.000 truges reproductores, amb un total d’animals que arriba anualment a 1.750.000. Comparar aquestes xifres amb les de Balears, 11.400 reproductores i 44.000 animals en total, ens permet situar la producció porcina balear, tant extensiva com intensiva, en el seu context més immediat, definit per un model de granges mitjanes i grosses sovint en integració amb fàbriques de pinsos i, per tant, amb capacitat de produir amb cost baix. Mentre que hi ha zones acostades on la producció porcina és un negoci que genera milions d’euros, a les Illes aquestes activitats són gairebé inviables. Aquí no hi ha una desfeta de la ramaderia intensiva o industrial, hi ha una desfeta de totes les formes de ramaderia. I això és el que preocupa, perquè sense impulsar les produccions locals no es pot aspirar a canviar el model alimentari.

Alternatives

S’han d’impulsar les ramaderies extensives

És indiscutible que l’alternativa principal al model alimentari de la globalització, pel que fa al sector carni i ramader en general, implica impulsar ramaderies extensives i semiextensives, pròximes, vinculades al territori i orientades a produccions de qualitat. Però notem que la tendència dominant tant en les polítiques dels estats com en les pràctiques comercials és inversa. La UE amb els tractats amb els EUA i el Canadà obrirà les portes a dos grans centres mundials de producció càrnia, amb unes normes més permissives pel que fa a l’ús d’hormones, transgènics i antibiòtics. Vivim dues lògiques contraposades: la lògica dels principis (benestar animal, medi ambient i qualitat) i la lògica dels mercats (produir més i amb menys costos). I la UE juga als dos camps, però mentre en el primer ho fa en un pla retòric en el segon s’hi banya de dalt a baix. La societat europea, en canvi, demana cada vegada més que s’abandoni el joc de la hipocresia.

Vinaters de Santa Maria

La unió és la manera de fer anar endavant qualsevol projecte

No hi ha dubte que la unió i l’associació són la manera de fer anar endavant qualsevol projecte col·lectiu. Ara, els set cellers de Santa Maria han creat una associació amb l’objectiu de promocionar els seus vins i les seves vinyes. Fa anys que aquest grup de vinaters treballa de manera conjunta, organitzant cada any la Festa del Vi Novell, però ara han decidit formalitzar la seva unió per impulsar de manera efectiva els seus vins i, entre altres coses, llançar la marca del ‘vi novell’. En conjunt, els vinaters de Santa Maria elaboren el 20% de tot el vi que es produeix a Mallorca i, amb aquesta base, han decidit promoure una marca conjunta per als seus vins novells que pugui ser una referència de qualitat. L’associació també treballarà en la promoció de la investigació i en l’impuls de la formació dels professionals del sector vitícola.

Fet a Sóller i Agromart

Els dos premis de la Pimem no podien ser més encertats

La Federació de la Petita i Mitjana Empresa de Mallorca (PIMEM) ha celebrat la Nit de la PIMEM, un acte emmarcat en el 40è aniversari d’aquesta associació, en què es varen premiar vuit empreses i una organització professional. El premi a la responsabilitat i ètica empresarial va ser per a la fàbrica de gelats Fet a Sóller, i el reconeixement del sector del comerç va ser per a Agromart. Els dos premis no podien ser més encertats, i reconeixen dues feines importants de l’àmbit del sector agroalimentari. Fet a Sóller és un model de gestió comercial en favor dels nostres productes. Franz Kraus no ha perdut mai el sentit i l’objectiu del que fa. D’altra banda, Agromart continua en plena expansió, impulsada per quatre joves pagesos de Porreres, amb un model de negoci que ha revolucionat complet amentles perspectives comercials de les nostres produccions agroalimentàries.

stats