Societat 05/05/2020

Alerten del perill dels guants: el seu ús incorrecte ajuda a propagar el virus

Les infermeres adverteixen que dona una falsa sensació de neteja i que és més eficaç netejar-se les mans

Maria Garcia
3 min
Infermeres de control d’infecció: la feina invisible per protegir els hospitals Els sanitaris denuncien que falta material

GironaL'Organització Mundial de la Salut commemora aquest dimecres el Dia Mundial de la Higiene de Mans. Una pràctica que ajuda a salvar vides, i més durant la crisi del coronavirus. "Està demostrat que és la mesura més eficaç i eficient per reduir la transmissió de microorganismes com el covid-19", recalca la presidenta de l'Associació Catalana d'Infermeres de Control d'Infecció, Esther Moreno. Ara bé, l'entitat desaconsella completament l'ús de guants entre la població: "Quan es porten guants s'obvia la neteja de mans i és una incongruència perquè pots anar propagant el virus per totes bandes".

Un 80% de les malalties transmissibles es contagien entre les persones pel contacte, i les mans són el vector "més comú i habitual de transmetre tots els microorganismes". "La nostra pell allibera un milió d'escames cada dia, que poden contenir microorganismes com el covid-19. I pots estar contaminant totes les superfícies si no les neteges", assenyala la infermera de control d'infeccions de l'hospital Sant Pau, Marta Piriz, que subratlla que rentant-te sovint les mans "et protegeixes a tu i protegeixes als altres".

Com rentar-se les mans

Com Moreno, també desaconsella enèrgicament l'ús de guants entre els ciutadans perquè "dona una falsa sensació de protecció": "Ens pensem que tenim les mans netes, i estem contaminant igual. I ens toquem el nas i la cara, i toquem totes les superfícies, que després toquen altres persones".

En aquest sentit, la infermera referent de medicina preventiva i control d'infecció de l'Hospital Josep Trueta de Girona, Dolors Domènech, assegura que ella va a les unitats de cures intensives sense guants: "Jo no tinc contacte directe amb els pacients i, per tant, no fa falta que en porti. En tota la crisi del covid-19 no n'he portat ni un sol moment, sinó que sempre me les netejo, perquè és el més segur per no transmetre cap malaltia".

Moreno, a més, reconeix que "s'esgarrifa" quan veu algú conduint amb guants: "¿De què es protegeix al volant? El que s'ha de fer és netejar-se les mans abans d'entrar i de sortir del cotxe". De fet, les tres infermeres només són partidàries de l'ús dels guants en el cas dels dependents dels comerços d'alimentació, però no entre els clients: "És millor rentar-nos les mans abans d'entrar al supermercat o a una botiga: cap guant t'ofereix més protecció que el rentat de mans".

I només recomanen l'ús de guants en els indicadors que estableix l'OMS: quan s'ha de tenir contacte directe amb el pacient, si hi ha risc de contacte amb fluids corporals o un risc de transmissió per contacte en una infecció activa. "Però no per conduir, o a l'ascensor o al carrer. El que realment ajuda a aturar la transmissió del coronavirus és netejar-se molt sovint les mans", recalquen.

Per mantenir una bona higiene de mans es poden netejar amb sabó o solució alcohòlica. "Qualsevol de les dues mata el virus", indiquen. Ara bé, també és important fer-ho correctament: "Si estan brutes de manera visible, s'han de rentar amb sabó. I la solució alcohòlica és molt pràctica quan sortim de casa, i és la que té un efecte bactericida i virucida més alt", apunta Domènech que també recorda que s'han de repassar bé certes zones com els espais entre els dits, les ungles, les puntes dels dits i el polze, "que sempre ens el deixem". Però és innecessari netejar les mans amb sabó i després solució alcohòlica.

stats