TOCAR TERRA
Societat 08/06/2018

Albercocs i cooperatives

La cooperativa de Porreres està en plena activitat de recol·lecció i comercialització d’albercocs

Mateu Morro
3 min
Albercocs i cooperatives

L’eruga peluda

En néixer, s’alimenten de les fulles de l’alzina

Alguns propietaris d’alzinars a la zona del Pla de Mallorca han expressat la seva preocupació per la rapidíssima expansió d’aquesta plaga. Es tracta de l’eruga peluda de l’alzina ( Lymantria dispar ), que des de fa temps preocupa, especialment a l’illa de Menorca. El que ha causat més impacte és l’aparició sobtada de milers d’erugues a llocs en què es desconeixia la presència d’aquest insecte, que és una papallona que fa una posta d’ous d’un color ataronjat aferrada a la soca de l’alzina. En néixer, les erugues s’alimenten de les fulles de l’alzina, primer de tot dels brots tendres. Quan la plaga és intensa pot causar la defoliació total de l’arbre, però no sol causar-ne la mort. Si es combina amb sequeres o altres plagues pot tenir efectes molt negatius. El Servei de Sanitat Forestal de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca ja fa anys que treballa per limitar-ne els danys.

Dia cooperatives

És festa grossa del sector

Avui, les Cooperatives de les Illes Balears, presidides per Sam Moll Bosch, celebren el Dia mundial del cooperativisme amb un acte a la Cooperativa Sant Bartomeu de Sóller. És la festa grossa del món de les cooperatives en la qual la directora general de Treball i Economia Social, Isabel Castro, farà una comunicació sobre el Pla d’impuls de l’economia social. També s’hi lliurarà el premi Coop, adreçat a distingir cooperatives que duen a terme iniciatives destacades en els diversos àmbits de treball. Les cooperatives agràries són una part important del cooperativisme i de l’economia social i és significatiu que s’hagi elegit per celebrar la diada l’emblemàtica Cooperativa de Sant Bartomeu de Sóller, fundada fa més d’un segle sota l’impuls, entre d’altres, del sacerdot Josep Rullan i Mir, i avui un dels pilars associatius de l’agricultura a la serra de Tramuntana.

Serra de Tramuntana

La consellera fa una anàlisi encertada dels valors

La consellera Mercedes Garrido fa una anàlisi encertada dels valors i la situació de la serra de Tramuntana, que l’any 2011 va ser declarada per la Unesco Patrimoni de la Humanitat. Les fites que assenyala la consellera són la creació, el 2010, del Consorci Serra de Tramuntana-Patrimoni Mundial; la creació de la Mesa de Batles de la Serra, el 2016, i la constitució, aquests dies, del Consell de Participació del Consorci. La Serra és un patrimoni cabdal dels mallorquins i n’hem de tenir cura. Cal destacar la convocatòria d’ajudes, per a l’any 2018, per a la recuperació del paisatge agrícola i el seu entorn, pels espais agrícoles i forestals de titularitat municipal i pel manteniment i la neteja dels espais públics de la Serra, amb una dotació de més d’un milió d’euros. És una línia que pot ser útil si s’aconsegueix que arribi a la gent que està sobre el territori, que hi treballa i hi viu.

L’ensaïmada de Mallorca

La Indicació Geogràfica Protegida defensa aquest producte

La Indicació Geogràfica Protegida Ensaïmada de Mallorca manté la seva activitat per dignificar i defensar aquest producte emblemàtic de la nostra gastronomia. Segons dades de l’IRFAP, l’any 2017 es comercialitzaren 38.708 kg d’ensaïmades emparades per aquest distintiu de qualitat, cosa que en representa més de 35.300 unitats, 23.562 kg de les quals corresponen a les vendes d’ensaïmades de Mallorca de cabell d’àngel, mentre que 14.505 kg corresponen a les ensaïmades llises. Un 91% del producte s’ha comercialitzat directament a les Illes Balears mentre que a la resta de l’Estat se n’ha comercialitzat un 9 %, i el valor global del producte comercialitzat va ser de més 480.000 euros. L’ensaïmada de qualitat garantida manté la presència i això és important perquè en permet la consolidació i el creixement.

Temps d’albercocs

La collita d’enguany ha estat normal i de bona qualitat

La cooperativa de Porreres està en plena activitat de recol·lecció i comercialització d’albercocs. Segons la gerent de l’entitat, Esperança Mora, la collita d’enguany ha estat normal i de bona qualitat. Les pluges persistents de l’hivern i de la primavera han provocat que es crivellàs un poc la fruita, però sense afectar la qualitat d’aquest albercoc saborós que ens fa retrobar el gust de menjar fruita. L’albercoc primerenc ha tingut una bona demanda i pràcticament ja s’ha acabat, ara se n’està collint la varietat roig de Carlet i la setmana que ve començarà a venir el canino. El proper dissabte dia 16 de juny serà la Fira de l’Albercoc, organitzada per l’Ajuntament i la Cooperativa de Porreres, una data important en el cicle de fires agràries de Mallorca. No debades Porreres és el poble en què es concentra la major part de producció d’albercocs de l’illa.

stats